Luizenprotocol

Wat is hoofdluis en hoe bestrijd je het?

Een hoofdluis is een langwerpig, vleugelloos insect dat leeft in het haar van de mens. De luis voedt zich door het opzuigen van bloed, net als een mug. Jonge luizen zijn amper te zien, volwassen luizen worden 2 tot 4 mm lang. De kleur kan varieren van lichtgrijs tot bruin.

Luizen leggen eitjes en worden de neten genoemd. De neten zien eruit als witte ovale stipjes (zoutkorrels) vastgeplakt aan de haren dicht bij de hoofdhuid (0,5 – 1 cm). Regelmatig worden neten verward met roos. Het verschil is echter heel duidelijk; roos zit los en neten zitten vastgekleefd aan de haren.

Neten komen na circa 8 dagen uit. De dode lege neten blijven zichtbaar in het haar als een soort schilfertjes en zitten verder verwijderd van de hoofdhuid omdat ze meegroeien met de haren.

Een besmetting met hoofdluis geeft jeuk. Toch is de hoofdluis zelf vaak niet snel te ontdekken. Een infectie met hoofdluis is het best vast te stellen door te controleren op de aanwezigheid van neten in het haar. De favoriete plekken voor luizen om eitjes te leggen zijn op de kruin, in de nekstreek en boven en achter de oren.

Besmetting met luizen vindt vooral plaats via lichamelijk contact.

Een besmetting met hoofdluis kan iedereen overkomen en heeft absoluut niets te maken met slechte hygiëne.

Voor meer informatie over onder andere het bestrijden van hoofdluis klikt u hier om naar de site van de CJG te gaan.

Luizen-Opsporings-Team (LOT) op basisschool de Mheen

Wie vormen het LOT
Het Luizen-Opsporings-Team (LOT) bestaat uit ouders en leerkrachten die de noodzaak zien van een regelmatige controle op de aanwezigheid van luizen en zo een uitgebreide besmetting proberen te voorkomen. Elk schooljaar worden twee vaste controleurs per stamgroep benoemd. Er zijn drie coördinatoren; een voor de bovenbouw, een voor de middenbouw en een voor de onderbouw en een lid van het team.

Controles

Wanneer
De controles staan gepland op de eerste dinsdag na een vakantie van minimaal een week. Indien de controleurs niet op de geplande dag kunnen controleren is het geen probleem als de controle op een andere dag plaatsvindt. Van te voren wordt aangegeven wanneer er zal worden gecontroleerd, dan kunnen ouders daar rekening mee houden (geen ingewikkelde  vlechtwerken, gel e.d). I.v.m. een mogelijke besmetting moeten alle groepen wel binnen enkele dagen zijn uitgevoerd.

Hoe
De controle is het best uit te voeren door het haar op te tillen met een puntkam. De volgende plaatsen worden in ieder geval bij een controle onderzocht op hoofdluis:

– haren achter de oren
– de kruin
– haren in de nek
– haren onder de pony

Na de controle van elk kind wordt de kam bekeken op de aanwezigheid van hoofdluis en wordt de kam gedesinfecteerd met een gaasje gedrenkt in alcohol (70 %).

Waar

In zowel de ob, mb als bb worden de kinderen buiten het klaslokaal gecontroleerd.  Het kind wordt even apart genomen en gecontroleerd. Deze manier is het minst verstorend voor de kleuters. In de midden- en bovenbouw worden de kinderen buiten het schoollokaal gecontroleerd. De kinderen kunnen zelf aftekenen dat ze gecontroleerd zijn. Het resultaat van de controle wordt door de controleurs op een aparte lijst genoteerd. In alle gevallen wordt het resultaat van de controle niet aan de kinderen gemeld.

Jassentassen

Iedere groep heeft standaard een jassentas ( luizentas) voor de kinderen aan de kapstok hangen om de jas, evt. handschoenen, muts en sjaal in te doen. Deze tassen zijn destijds in gebruik genomen daar er sprake zou zijn dat dit effect zou hebben op het voorkomen van luizenbesmetting, maar dit is echter niet gebleken. Dit, evenals het verwijderen en/of heet wassen van knuffels en verkleedkleren. Het is wel aan te raden om kinderen geen kammen, haarspeldjes of hoofddoekjes van elkaar te gebruiken.