Nieuwsbrief De Mheen

4 juli 2018

Viering voor Carla

Na de viering is er nog gelegenheid om even wat te drinken en Carla de hand te drukken.

Einde schooljaar 2017 - 2018

Een bijzonder jaar dat door het inspectiebezoek in september meteen een andere dynamiek kreeg.
Wij hebben de plannen een beetje omgegooid en alle aandacht besteed aan de drie belangrijkste punten.  Veel klasbezoeken en zelfs video-opnames door externen en dan samen terugkijken en nabespreken. Heel leerzaam.
Ook de toetsen en de opbrengsten goed bekeken en hier en daar veranderd. Het gevolg is dat we nu al een tijdje in de MB geen instructie meer kennen op de bekende drie ochtenden. Dat was erg veel onrust tijdens het wisselen en kinderen moesten ook wennen aan de andere groep en andere juf. Nu komt alles in de stamgroep aan de orde. Zo willen we ook starten in augustus. Daar hebben we hulp voor ingeroepen van jenaplan deskundigen; zij gaan ons begeleiden.
In de bovenbouw hebben we rondom groep 8 veel gedaan. Vooral de gesprekken met de kinderen waren zeer zinvol en hebben hen ook eigenaar gemaakt van hun eigen leren. Dit proberen we komend jaar vast te houden in de bovenbouw en ook uit te bouwen naar groep 7 en 6.
In de onderbouw was er relatief weinig te doen. Loopt allemaal goed en alle externen zijn enthousiast. Daarom hebben we de werkwijze in de onderbouw goed op papier gezet om het voor onszelf duidelijk te maken en ook aan buitenstaanders goed te kunnen presenteren.

Komende week komt de inspectie kijken hoe het is na ruim een half jaar keihard werken.

Personeel

Een tijdje geleden is de samenstelling van ons team bekend geworden. Door het vertrek van Carla en doordat enkele collega's 1 of 2 dagen verlof hebben konden wij twee nieuwelingen benoemen: Wendy in de onderbouw (naast Ineke) en Marlies in de middenbouw (naast Kim en Dieneke).

Wat veel enthousiasme heeft opgeleverd is de uren voor werkdrukvermindering. Elke bouw heeft (bijna) elke week een ochtend  extra gekregen. Tijdens die ochtend kan een leerkracht administratieve dingen doen; een keer gaan kijken bij een collega; met onze IB-er iets samen onder schooltijd bespreken; met kinderen een toets analyseren of inhalen i.v.m. ziekte en ga zo maar door. In de OB zal Yvette deze uren vooral op school zijn en collega's vervangen; in de middenbouw valt Anly dan regelmatig in; in de bovenbouw gaan waarschijnlijk Eline en Saskia dit samen invullen.
Hier hebben we voor gestaakt en dit geeft ons ruimte.

Vrije dagen in september en oktober

Enkele ouders hebben mij al gemeld dat ze het wel vreemd vinden dat we eind september en begin oktober 3 keer kinderen vrij geven. Dat klopt.
Op 2o september  heeft alleen de bovenbouw vrij i.v.m. het kamp van de dagen ervoor. Voor kinderen en zeker ook voor onze parttime collega's.  Op dinsdag 25 september is de tweejaarlijkse Leerpleindag voor alle medewerkers. Op woensdag 3 oktober hebben wij een studiedag gepland voor het hele team i.v.m. de ontwikkelingen rondom didactisch handelen en opbrengst gericht werken. 's Middags zijn we druk met een onderdeel van ons programma Cultuur met Kwaliteit. Dit laatste krijgt een vervolg op dinsdagmiddag 20 november.
De andere studiedagen staan op onze site en komen in de agenda. Misschien verandert er nog iets, omdat onze IB-er Monique ook IB-er wordt op de Kosmos, in het kader van nieuw beleid van Leerplein055. Misschien moeten we daarom iets veranderen.

Belangrijke zaken en soms zaken die wij als school niet helemaal alleen in de hand hebben. Het is nu tijdig bekend en hopelijk lukt het jullie om die dagen opvang te regelen (of een keer naar een pretpark- dan is het helemaal niet zo druk!!)

Broertjes en zusjes

Het is fijn om tijdig te weten hoeveel kinderen er op 1 januari of op op 1 mei op school zitten. Daarom het verzoek: geef jongere kinderen op. Vraag om een inschrijfformulier (of via de site) en wij verwerken de gegevens.
Op 27 augustus starten wij met 3 onderbouwgroepen van ± 20 kinderen. Nu weten we al dat er zeker in elke groep 4 kinderen bijkomen. Die zijn al ingeschreven. Er is dus nog plaats voor meer kinderen. "Zegt het voort".

Bedanken

Aan het eind van het schooljaar is het ook even een moment om stil te staan bij allerlei gebeurtenissen.

Allereerst jullie ouders van De Mheen bedankt voor het vertrouwen. Afgelopen schooljaar hadden we te maken met de onvoldoendes van de inspectie en jullie bleven achter ons staan. Dit hebben wij gevoeld en waarderen wij enorm.
Dank ook voor alle hulp: schoonmaken op vrijdag tussen 12.30 en 13.00 of werken in de tuin, boeken scannen in de bieb of mee op kamp of fietsen met de groep naar de boerderij. Heel veel activiteiten die wij niet kunnen doen als er geen begeleiding is. Een juf alleen op pad sturen met 29 kinderen is onverantwoord. Samen met 3 ouders wordt het een prachtige gebeurtenis. Dit geldt ook voor opa's en oma's die steeds vaker actief willen zijn op school.

Ook wil ik nu nog een naam noemen: Gerard. Hij heeft dit schooljaar bijna wekelijks twee groepen Spaans gegeven: een beginnersgroep en een groep met gevorderden. Geweldig.

Tot slot wil ik Carla bedanken voor al haar jaren inzet op De Mheen. Een kleuterjuf in hart en nieren en altijd opgewekt en vol vertrouwen. Wij en zeker de kinderen zullen je missen. Wij wensen je een mooie nieuwe periode samen met je man. Ook hier zul je van genieten.

Gevonden voorwerpendagen

Op woensdag 11 en donderdag 12 juli zijn de laatste gevonden voorwerpendagen van dit schooljaar. Er ligt weer heel veel en bent u wat kwijt, kom dan kijken! 

Vlindernieuws

Modderdag

Wat hebben onze Vlinders afgelopen vrijdag heerlijk in en met modder gespeeld!  De moddertaartjes werden extra mooi door de prachtige (bijna uitgebloeide) kleurrijke bloemen die Wim van Munster had geleverd. Dankzij alle hulpouders was het weer een groot succes. Bedankt voor jullie hulp!  

Camping

Zoals jullie in de vorige Mheeninkjes hebben kunnen lezen, spelen en werken we met de Vlinders over "de camping". Een heerlijk thema waarmee we ook langzaamaan al in de vakantiestemming komen! Met dat heerlijke weer erbij, is het soms al net echt vakantie... 

Na de zomervakantie gaan we nog lekker even door met dit thema. Woensdag krijgen ook alle kinderen een vakantieblad mee waar ze hun vakantie belevenissen op kwijt kunnen. 

Afscheid

Bij ons in de onderbouw staan de laatste weken ook in het teken van "afscheid nemen"; de grote lummels zijn druk met het voorbereiden van de musical (11 juli om 11.15 uur is het "showtime") en de Citroenvlinders moeten bijna afscheid van Anita nemen (gelukkig zien ze haar straks nog op het schoolplein als juf van de Koolwitjes).  Voor de Koolwitjes en voor Carla komt het naderende afscheid/pensioen er ook al aan. Vrijdag 6 juli is de viering voor Carla (start 11 uur) en op woensdag 11 juli heeft ze om 12.30 uur nog een afscheid met haar eigen Koolwitjes. Carla heeft heel veel mooie jaren op de Mheen gewerkt en haar afscheid wordt dan ook echt een feestje! Dat verdient onze lieve Carla gewoon. Verder vertellen we gewoon niet al te veel want Carla leest de Mheeninkjes ook... ssssttt!  

Poetsen

In de groepen hangen nu de lijsten met de materialen die vanaf volgenden week dinsdag (10 juli) mee naar huis mogen. Op woensdag 11 juli verdelen we dat wat over is over de kinderen zodat al het speelgoed straks lekker schoon is na de vakantie. Ook hangt er lijst met andere klusjes in de groep waar we hulp bij kunnen gebruiken. Fijn om te zien dat zich al een aantal ouders heeft aangemeld om te helpen.

Nieuwe groep

Vandaag mochten alle kinderen van school al even meedraaien in de groep zoals deze na de zomervakantie is. Voor onze "grote lummels" best wel spannend, veel nieuwe kinderen, nieuwe juf(fen) en dan ook nog een nieuwe naam van de groep. 

We zagen veel stralende gezichten in de pauze en wat zijn ze dan nu opeens echt "groot"! Gelukkig voor ons, komen ze morgen gewoon weer naar de Vlinders. Deze laatste week kunnen we dan nog heerlijk samen spelen, zingen, dansen en afscheid nemen van elkaar. Een schooljaar vliegt voorbij. Wij wensen jullie allemaal een hele fijne vakantie en hopen veel kinderen en ouders weer te zien als we de klassen gaan poetsen en inrichten op do 23-8 om 14.00 uur.  

Wie ben ik?

Ik ben Wendy Reinbergen en kom na de zomervakantie naast Ineke bij de Citroenvlinders. Hier heb ik ontzettend veel zin in. Ik geniet al 25 jaar van het werken met de kinderen, ouders en collega’s. En ik mag nu (na 21 jaar bij de kleuters op De Rietendakschool) bij de Mheen mijn steentje bijdragen. Ik ben een trotse moeder van drie kinderen; Luca 18 jr, Yoran 15 jr en Milou 11 jr. En ervaar hierdoor dat iedere leeftijd wel weer wat moois en unieks te bieden heeft. De momentjes ouder-kind of als gezin zijn voor mij heel waardevol. In mijn vrije tijd ben ik graag aan zee, wandel ik veel in de bossen, bezoek ik graag een stad en geniet ik van een leuk avondje/weekendje uit met vrienden of vriendinnen. Nu weten jullie een klein beetje van mij en ik hoop dat wij elkaar in de toekomst beter leren kennen. Gaat vast goed komen toch? Groetjes Wendy

Dierengeluiden

Het schooljaar zit er bijna op. Wat hebben wij veel gedaan en geleerd het afgelopen jaar. 

Vandaag hadden wij de wisseldag. Heel spannend. Hoe zou het zijn in mijn nieuwe groep? In de middenbouw is er een nieuwe groep. Marlies wordt onze nieuwe collega in de middenbouw. Van harte welkom. Maar hoe heet deze groep en wat worden de nieuwe namen van de Konijnen, Muizen en Egels?  

We hebben de afgelopen week prachtige groepsnamen bedacht, veel gebrainstormd en uiteindelijk gestemd. Ook de stamgroepsleiders hebben meegedacht, want de groepen moesten natuurlijk niet dezelfde namen krijgen... 

 Nu dus definitief.... tromgeroffel.... 

De groep van Kim en Marlies wordt de Inktvissen
De groep van Dieneke en Marlies wordt de Orka's
De groep van Anita en Susan wordt de Dolfijnen
De groep van Agnes wordt de Walrussen 

 Wij vinden het reuze stoer om met deze nieuwe namen het school 2018-2019 te starten.
Wij willen ook vragen of jullie in de vakantie willen blijven lezen met de Orka's, Inktvissen, Dolfijnen en Walrussen. Leuke leestips kan je op internet vinden. Bijvoorbeeld bij: thuis lezen stimuleren of via de app "de vakantiebieb". 

Wij wensen jullie een hele fijne zomervakantie met veel zon en plezier! 

Wie ben ik?

Heel leuk en ook wel een beetje gek. Na de vakantie mag ik komen werken op De Mheen. Een droom die uitkomt.Ik ben Marlies de Geus, getrouwd met Jeroen en onze 2 kinderen Dirk en Bente hebben op de Mheen gezeten. Ik heb in die 11 jaar, als ouder, zelf mogen ervaren wat Jenaplanonderwijs voor de ontwikkeling van een kind kan betekenen en mag daar nu zelf een bijdrage aan gaan leveren. Zo leuk! En zo veel zin in! Tegen ouders die ik als leerkracht adviseer om eens een kijkje te nemen op een Jenaplanschool, zeg ik altijd: ik gun elk kind een school als de Mheen. Goede sfeer, de schoolkampen, de buitendagen, de fijne leerkrachten (en hopelijk dus ook goede collega’s). Ik hoop dat wij, kinderen, ouders en collega’s het fijn gaan hebben met elkaar. Tot gauw.

BovenBouwBezigheden

Deze week

We zitten in de voorlaatste week. Hierna nog één week en dan begint de vakantie.
Dan tellen we af en gaan we 6 weken genieten van zon en vakantie. En voor de 8ste jaars: klaar maken voor een nieuw begin.
Voor het zover is zijn er nog mooie, spannende en gave dingen die op het programma staan. We geven in dit bericht een overzichtje van de laatste week (zoals deze voor de kinderen ook op de whiteboards in de groepen staat). 

Deze week staat in het teken van de nieuwe stamgroepen. Spannend hoor! Hoe zal de nieuwe samenstelling bevallen en...hoe gaan de nieuwe groepen heten? Bij het lezen van deze Mheeninkjes zal er thuis vast al wel wat over verteld worden. 

Vrijdag staat Carla ook voor ons natuurlijk centraal, maar daar zeggen we nu niks over, want het is een grote verrassing voor haar. We weten wel dat de viering om 11.00 uur begint en dat iedereen welkom is om mee te vieren.
Deze dag, 6 juli, is wel de uiterste datum dat jullie je kunnen opgeven als begeleidend ouder voor het bovenbouwkamp! Dit gaat alleen om de opgave van ouders die willen meefietsen en alle drie de dagen meewillen (en -kunnen). Wij laten daarna zsm weten wie er met welke stamgroep mee mag. Nu heeft ook al een aantal ouders aangegeven een losse avond of middag te willen komen helpen. Super! Na de vakantie zal de definitieve opgave hiervoor gevraagd worden. 

Ook tromgeroffel bij de bovenbouw...

De groep van Saskia en Eline wordt de Panters
De groep van Ruth en Sandra wordt de Leeuwen
De groep van Carlene en Sandra wordt de Tijgers

De laatste week

En dan volgende week: de spanning stijgt, met name voor de 8ste jaars die al wekenlang bezig zijn met hun Mheencourse. Even de belangrijkste punten van dag tot dag voor jullie op een rijtje:

Maandag 9 juli, een "gewone" school dag. ‘s Middags hebben de 8ste jaars hun generale repetitie.

Dinsdag 10 juli, DE dag van Mheencourse.

- Om 9.00 uur wordt er gespeeld voor de OB en groep 3/4.
- Vanaf 10.30 uur wordt er gespeeld voor groep 5/6/7, oud leerlingen en eventueel belangstellenden die 's avonds niet mee kunnen.
- De achtste jaars moeten vanaf 17.45 uur-18.00 uur-18.15uur aanwezig zijn op school. Zij weten zelf in welk tijdsvlak hun groep aan de beurt is.
- Alle genodigden zijn vanaf 19.00 uur (inloop, om 19.30 uur starten we) welkom. Per leerling zijn er dit jaar 4 uitnodigingen te verdelen, ivm de nieuwe opzet van de afscheidsavond is er niet meer ruimte beschikbaar. Hiervoor graag uw begrip.

Met de 6de en 7de jaars gaan we 's middags hapjes maken voor deze avond. Het zou prettig zijn als er nog een paar ouders willen helpen om de kinderen hierbij te begeleiden. Het zijn geen ingewikkelde recepten, het is echter wel prettig om met snijden enzo wat volwassenen erbij te hebben. Graag opgeven bij Carlene, Eline of Saskia als je deze middag (of een gedeelte van de middag) kunt komen helpen.

Op woensdag 11 juli mag groep 8 uitslapen. Wij verwachten ze om 10.00 uur op school. De 6de en 7de jaars zijn al druk bezig om onze kanjers nog even flink te verwennen in de stamgroep. Daarna zullen we onze oudste Mheenkinderen om 12.15 uur op het plein feestelijk uitzwaaien. Daarbij zijn jullie natuurlijk van harte welkom. Voor groep 8 is dan écht het laatste Mheenmoment aangebroken, voor hen begint de vakantie.

Op donderdag 12 juli gaan we lekker puinruimen en aankeutelen in de groepen tot we om 14.45 uur de vakantie met elkaar gaan inluiden. Ook zou het fijn zijn als er wat ouders zijn die willen helpen de (grote) decor stukken van Mheencourse te verwijderen. Dit willen we graag 's ochtends doen. Graag even een reactie via mail of bij de leerkrachten als je kunt komen helpen (en hoe laat).

Op dit moment lijken de luizen in de bovenbouw onder controle. Toch verzoeken wij alle kinderen met lang haar zoveel mogelijk hun haar in een staart of vlecht te dragen. Daarnaast het verzoek om in de vakantie zelf te blijven controleren. Graag na de vakantie een melding bij de leerkracht als er neten/luizen binnen jullie gezin zijn geconstateerd.

Tot slot nog een leuke tip voor in de vakantie. Voor iedereen is het goed om te (blijven) lezen. Er is een gratis app "VakantieBieb" waar je van 1 juli t/m 31 augustus een groot aantal boeken gratis kan downloaden en lezen. Zo'n 60 e-books voor kinderen en volwassenen om overal (op tablet of mobiel) mee naar toe te nemen. Ook dit jaar zitten er weer verrassende titels tussen. Veel leesplezier!

Namens de hele bovenbouw wensen wij jullie een hele fijne vakantie toe!

Overig nieuws

Vriendjes van Orpheus

Misschien heb je er al iets over gehoord of gelezen. Orpheus heeft een ontzettend leuk nieuw initiatief: "vriendjes van Orpheus". Voor 25 euro kan je "vriendje" worden en allerlei mooie voorstellingen zien. Met deze vriendjesdonaties, worden er ook allerlei bijzondere cultuurprojecten op school georganiseerd.  

Wil je meer informatie? Kijk dan op: http://www.orpheus.nl/vriendjes/ 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055