Nieuwsbrief De Mheen

13 december 2017

Bovenbouw

Voor onze huidige groep 8 volgen we niet alleen de methodes, maar kijken vooral naar opvallende zaken. Hoe staat het met begrijpend lezen, rekenen, de gewone spelling en de werkwoordspelling. Wij hebben nu besloten iets extra's te doen voor werkwoordspelling. De beroemde t lukt meestal wel, maar tt of dd in de verleden tijd zorgt nog wel eens voor problemen. Nu extra aandacht. Onze IB-er Mirjam heeft met de bovenbouwcollega's een mooi plan gemaakt.
Iets anders waar we ook tijd voor hebben kunnen vrijmaken: kindgesprekken. Dit doen we al met de oudergesprekken in de bovenbouw waarbij nu ook kinderen aanwezig zijn.
Daarnaast gaan we nu ook in gesprek met kinderen in groep 8. Samen met de eigen leerkracht kijken wij waar ze de komende maanden nog kunnen groeien en wat ze daarvoor nodig hebben. Zo worden de kinderen meer betrokken bij hun eigen leren. Ook voor de leerkracht heel prettig om dit samen te doen.

Ons onderwijs

Vanaf september 2016 hebben wij op school een nieuw woord: weglektijd. Wij staan nu vaker stil bij allerlei lessen en wisselingen en vragen ons dan af: niet teveel weglektijd? Doen we het wel effectief genoeg?
Begin van dit schooljaar vooral gekeken naar de begintijden. Om 8.30 u willen we echt starten en moet de deur dicht. Dat betekent voor jou als ouder dat jullie om 8.25 u. echt in school moeten zijn. School is al vanaf 8.15 u open en iedereen kan gewoon binnen komen.
Tijdens de wisselmomenten letten we er nu ook meer op: met naar buiten gaan, naar de viering of naar de gym. Ook als de MB en BB naar de instructie gaat, mag het niet teveel tijd kosten. Hiervoor hebben we nu een mooie oplossing: de kinderen van het instructielokaal delen alles uit en zetten alles klaar; dan zet de juf meteen een opdracht op het digibord klaar en kunnen alle binnenkomers meteen aan de slag. Soms herhaling; soms een hersenkraker. Internet geeft ons goede hulp.
Wisselen start om 9.00 u en om 9.05 u kan elk kind in de instructiegroep al aan het werk zijn. Na 5 minuten werken stopt de groep, even samen nakijken of bespreken en de echte les begint.

Koffie/thee tijd

Iets nieuws: Naast alle schriftelijke informatie wil ik ouders met specifieke vragen graag van dienst zijn. Op vrijdag 15 december is er een koffie/thee ochtend van 8.20 tot 9.00 u. en vrijdag 12 januari 2018 is er een koffie/thee moment van 11.45 tot 12.30 u.
Aanmelden is niet nodig. Loop gewoon binnen in de gemheenschapsruimte nadat je je kind in de eigen groep hebt achtergelaten. Misschien zien we elkaar komende vrijdag al.

IB-ers en onze Leerplein055 scholen

Vacatures bij Leerplein055

Leerplein055, de stichting waar onze school ook onder valt, gaat de interne begeleiding binnen de basisscholen op een andere manier invullen en introduceert de functie van intern begeleider (IB-er). Dit betekent dat een IB-er bij Leerplein055 met ingang van het nieuwe schooljaar geen lesgevende taken meer heeft en zich optimaal kan richten op het IB-werk op een of meerdere Leerplein055-scholen. Onder verantwoordelijkheid van de schooldirecteur levert de IB-er een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van het ondersteuningsbeleid en het onderwijs op de basisscholen van Leerplein055.

Het afgelopen jaar is gewerkt aan de ontwikkeling van deze nieuwe functie binnen de Leerplein055-scholen. Aanleiding waren de terechte zorgen die een groot aantal IB-ers heeft uitgesproken over de combinatie van de IB-taken met lesgevende taken en de toenemende werkzaamheden in het kader van passend onderwijs.

De intern begeleiders gaan deel uitmaken van een IB-team zodat kennis en ervaring optimaal wordt gedeeld met de collega IB-ers. Om de functie zo goed mogelijk verder te ontwikkelen, stelt Leerplein055 voor een periode van twee schooljaren een extra kwaliteitsmedewerker aan om het team aan te sturen.

De huidige IB-ers zijn uiteraard vanaf het begin van het proces meegenomen in de ontwikkelingen en maken ieder voor zichzelf de afweging of zij de nieuwe functie van IB-er ambiëren. Leerplein055 heeft meerdere vacatures voor de functie van IB-er. De werving is zowel binnen Leerplein055 als daarbuiten gestart.

Klik hier voor meer informatie over de vacatures of om te solliciteren.

Hallo uit Nieuw-Zeeland  

Hallo uit Nieuw-Zeeland  

Een eind weg... dat is het wel. Op dit moment ben ik samen met een vriendin op reis in Nieuw-Zeeland. We zijn op het Noordereiland, en dat ligt ruim 18.000 kilometer van Apeldoorn! Op de heenweg een reis van 28 uur, op de terugweg zelfs nog 3 uur langer door een lange wachttijd tussen twee vluchten.

De eerste week zit erop, en wat hebben we veel gedaan en gezien! Afgelopen weekend was de bruiloft van mijn nichtje; dit was de aanleiding om deze reis te maken. Heel bijzonder en fijn om er bij te kunnen zijn! De kiwi's, zo noemen de Nieuw-Zeelanders zichzelf, zijn heel relaxte mensen en de bruiloft was dan ook een en al gezelligheid. En dat typisch Nederlandse woord heb ik geprobeerd uit te leggen aan de bruiloftsgasten.

Het is hier in Nieuw-Zeeland officieel lente, maar de temperaturen zijn zomers; zo'n 24/25 graden (en het wordt nog warmer!). Ondanks zorgvuldig inpakken hebben we toch nog te veel "warme" kleren meegenomen. Eigenlijk kun je hier overdag wel toe met een T-shirtje en een korte broek. 's Avonds trek je er dan een vest bij aan.

We zijn net vandaag begonnen aan ons avontuur met de (mini-)camper die we gehuurd hebben. We raakten meteen ergens de weg kwijt en eindigden op een berg bij een kudde schapen en veel windmolens... ;-)

De dagen vliegen voorbij. Op mijn telefoon zie ik foto's van massa's sneeuw in Nederland voorbij komen. Het blijft een gek idee, dat er aan de ene kant van de wereld sjaals en handschoenen nodig zijn, terwijl aan de andere kant schoolklassen juichend een dag maar het strand gaan om het schooljaar af te sluiten (als in NL de kerstvakantie begint, is dat hier in NZ het begin van de zomervakantie).

Groetjes uit "Verweggiestan" en alvast fijne kerstdagen en alle goeds voor 2018,

Saskia

(leerkracht van de Berenbende).

Vlindernieuws

Sint 

Wat kunnen we terugkijken op een geslaagd sinterklaasfeest. De schoenen die gevuld waren, de sint die op bezoek kwam. Met een fanfare en met daarbij veel pieten was het een echt feestje. En wat stonden er in de klassen prachtige surprises met daarin, daarachter, daartussen de cadeautjes voor de kinderen. Piano's, een muziekwand en nog meer grote instrumenten, te gek om op te noemen. Wauw, de pieten waren weer druk geweest! De instrumentjes die de kinderen kregen waren ook een groot succes. Na de bezoekjes in de groepen was er nog de viering. 
 
Viering
Ja ja als Sinterklaas zoveel verschillende stijlen muziek zo mooi vindt dan is het ook geweldig om Sint en pieten te ontvangen met een rap die uit volle borst werd gezongen! Wij hebben toppertjes op school. De hele viering ga een beeld van veel muziek soorten en Sint deed graag mee. Natuurlijk gaat er niks boven ook de echte ouderwetse sinterklaas liedjes, dus het team speelde op allerlei instrumenten "Kijk piet ging uit fietsen ...." en uitzwaaien met "Dag Sinterklaasje, da-ag da-ag ....". Wij hebben met z'n allen enorm genoten. 

Verhuizen

Anita gaat verhuizen!!!!! Week 50 is ze er daarom niet. Ineke is er de maandag, dinsdag en woensdag en Yvette de donderdag en vrijdag. Bekende gezichten dus voor de Citroenvlinders. Heel veel succes Anita!! Ga lekker van je nieuwe " stekkie" genieten.  

Sneeuw

Wat hebben we al genoten van de sneeuw, maar wat was het koud!! Heerlijk dik ingepakt naar school, slee mee, dikke jas aan, handschoenen aan, muts op en sjaal om. Maar ook is het belangrijk om warme schoenen of winterlaarzen aan te hebben in plaats van rubberlaarzen, want daarin krijgen ze erg koude voeten.   

Kerst

Nu staan de kerstbomen overal weer in de school. Heel gezellig! Woensdag 20 december gaan alle kleutergroepen op bezoek bij de "oudjes" om daar samen te zingen en donderdag 21 december is er het kerstdiner op school. Kijk goed in de extra brief, want daarin staan de tijden. Die middag zijn de kleuters vrij, zo hebben ze weer heel veel energie om ‘s avonds aan te schuiven bij het kerstdiner, waar een ieder lekkere hapjes voor gaat maken. Zie de lijst die op de deur hangt.  

Op vrijdag is er nog de kerstmusical gespeeld door 't Is Mheenes en kinderen van school. Na afloop kan iedere toeschouwer nog een donatie geven als blijk van waardering, wat natuurlijk ook voor Serious Request is. Daarna gaan we de bomen en alle kerstspullen weer opruimen. Komen jullie bij de viering en hebben jullie daarna nog even tijd ........ we kunnen bij het opruimen hulp gebruiken.
In de middag zal de cheque gebracht worden naar het glazen huis, Serious Request, met daarop het eindbedrag wat de kinderen samen met de ouders bij elkaar hebben " gesprokkeld". Een goede actie en dank jullie wel iedereen van de Mheen.
Dan is het kerstvakantie!!
Iedereen fijne dagen gewenst en we zien elkaar weer in het nieuwe jaar .......... 2018. 

Dierengeluiden

Kort MB nieuws

Klasbord 
In de middenbouw zijn we gestart met Klasbord. Klasbord is een besloten pagina, per stamgroep, waar foto's en berichten gedeeld kunnen worden door de stamgroepsleiders. Al veel ouders zijn aangemeld. Mocht u de inlogcode niet (meer) kunnen vinden, dan kunt u dit aan de stamgroepsleider vragen.  
 
Kerstdiner  
Volgende week donderdagavond kunnen we weer gaan genieten van het Kerstdiner. Het is de bedoeling dat de kinderen, onder begeleiding van een volwassene, iets maken voor het diner. Wilt u samen met een paar kinderen iets lekkers voorbereiden voor het diner? Dan mag u dit doorgeven aan de stamgroepsleider! Alvast bedankt! 
 
Kerstviering 
Vrijdagochtend 22 december is het dan zover! De Kerstviering! Er wordt fanatiek geoefend. We zijn heel benieuwd. U komt toch ook kijken?  
 
Kerstvakantie 
We wensen iedereen alvast een fijne vakantie, prettige feestdagen en een goed uiteinde! We hopen iedereen maandag 8 januari 2018 weer te zien.  

BovenBouwBezigheden

Zwitsal uitje

In november mochten alle bovenbouwgroepen op excursie naar het Zwitsalterrein. Hier mochten we van oude materialen een lamp maken. Met veel hulp van ouders en begeleiders zijn we allemaal thuisgekomen met een eigen lamp. Die het ook nog eens doet!

Kindgesprekken

Deze maand is de bovenbouw gestart met de kindgesprekken. Iedere 8ste jaars heeft een 1 op 1 gesprek gehad met de stamgroepsleider. In dit gesprek zijn alle tops en tips besproken. Daarna is er een doel beschreven en een plan opgesteld. Kinderen en stamgroepsleiders werden hier enthousiast van!

Kerstkoken

In iedere groep hangt een inschrijfblad voor het Kerstkoken. Hierop kunnen jullie aangeven als er bij jullie gekookt mag worden, hoeveel kinderen er mee kunnen en wat jullie gaan maken.

Kinderopvang

Nieuws van de BSO

Afgelopen weken waren we bezig met het thema Sinterklaas. 
We hebben het thema Sinterklaas met een groot Sinterklaasfeest afgerond. Alle kinderen van de BSO mochten die dag komen. Ze hebben allerlei activiteiten gedaan onder andere Pietengym, schminken, Pietendans en voetbal trucjes met de voetbalpiet. De oudste kinderen hadden een toneelstukje voorbereid voor de kleinere kinderen het was een groot feest. Natuurlijk was de Sint en Piet ons niet vergeten en hebben we groepscadeaus gekregen. Bedankt Sint en Piet! 
 
We zijn nu bezig met het thema Serious Request. 
De kinderen zijn druk bezig met koekjes bakken en het maken van theelichthouders. De koekjes kunt u kopen €1,50 per zakje. Tijdens de BSO tijden kunt u uw bestelling plaatsen. 
Maandag 18 en dinsdag 19 december hebben we een klein marktje op de BSO waar u koekjes kunt kopen, de theelichthouders en tweedehands spullen kunt kopen.
We hopen dat het een groot succes wordt met het geld ophalen voor Serious Request. 

Nieuws van de TSO

Mijn naam is Marieke Jonker. Per 1 november ben ik coördinator op de TSO.
Sinds 1 april werk ik al 3 dagen op de BSO en nu ook deze dagen voor de TSO.   Ik moeder van een dochter en een zoon. In de tijd die ik niet besteed aan mijn gezin, vind ik mijn rust in hardlopen en bij mijn vriendinnen.

Na mijn opleiding SPW heb ik met verschillende doelgroepen gewerkt. Van woongroepen tot een op een begeleiding van mensen met autisme tot aan mensen met persoonlijkheidsproblematiek.  Nu ben ik dan via deze brede weg bij De Mheen terechtgekomen. Het werken met kinderen is een leuke nieuwe uitdaging op deze weg. Hun directheid en het feit dat ze laten zien hoe wij als volwassenen functioneren maakt dat ik elke dag weer van kinderen leer. Ik zie het als een leuke uitdaging om en met  de kinderen een zo leuk mogelijke TSO tijd ervan te maken, waarbij ze mogen zijn wie ze zijn. Mijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en de donderdag. Wilt u meer weten mag u mij altijd aanspreken.

 

Ook dit jaar verzorgt toneelgroep ’t Is Mheenens het kerstspel ter afsluiting van de kerstperiode op school. De voorstelling staat in het teken van muziek, zang en dans waarbij alle leerlingen een rol spelen. Daarnaast is er volop aandacht voor de landelijke Serious Request actie van 3FM.

In het verhaal raken de bewoners van ons Glazen Tehuis behoorlijk van de wijs als hun kerstconcert wordt gesaboteerd. Of dit allemaal een goed einde krijgt, hangt natuurlijk af van de hulp die de oudjes van de kinderen van de Mheen gaan krijgen. De ervaring leert dat het eigenlijk altijd wel goed afloopt op de Mheen.

 Aan het eind van de voorstelling wordt de voorlopige tussenstand van het geld dat de kinderen in de afgelopen weken hebben opgehaald bekend gemaakt. Omdat er aan het eind van de muzikale voorstelling nog met de pet wordt rondgegaan en in de groepen de opbrengst wordt opgehaald wat thuis verzameld is in de glazenhuisjes, kan het uiteindelijke bedrag daarna nog stijgen. (Vrijdag mogen de kinderen dus hun eigen gevulde glazen huisje komen legen. Dit doen we in de groep.) Graag thuis al even het geld tellen en op een briefje erin stoppen.

 Het plan is dat het team van de Mheen samen met enkele acteurs van ’t Is Mheenens de cheque dezelfde middag na schooltijd gaat aanbieden bij het Grote Glazen Huis op het Marktplein in Apeldoorn. Dus volg ons 's middags op tv! Wellicht krijgen jullie het eindbedrag dan ook te horen.

Op vrijdag 22 december bent u allen vanaf 11.15 uur van harte uitgenodigd om te komen genieten van de bewoners van 'Het Glazen Tehuis' die met hulp van de hele school 'Van de Wijs!?!' ten tonele brengen. (binnenloop vanaf 11.00 uur)

Met vrolijke kerstgroet, 

’t Is Mheenens. 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055