Nieuwsbrief De Mheen

29 november 2017

Kinderen brengen en halen

Kinderen brengen en halen geeft rondom school op de bekende tijden veel verkeer. Vooral door alle auto's. Per fiets is school goed bereikbaar. Daarom hebben wij op De Mheen een eigen "eenrichtingsbeleid" ingevoerd voor automobilisten. Naar school rijden via de Venkelstraat en weer verder rijden via de Tormentil- en Kruizemuntstraat.

Graag zien we dan dat de auto voor schooltijd op een openbare parkeerplaats wordt neergezet of rechts langs de weg en dat de ouder met het kind naar school loopt, even mee naar binnenloopt en om half 9 weer op weg gaat naar huis of werk.
Dit gaat bij mooi weer goed. Zodra echter de donkere dagen aanbreken en het ook nog regent, dan loopt het mis. (Dubbel parkeren; parkeren op de oprit van een buurvrouw; gymzaal blokkeren en ga zo maar door.) Graag ook bij donker en nat weer de auto netjes parkeren en dan lopend met jas aan en paraplu je kind naar school brengen.

Mede namens de buren hartelijk dank.

Inloopspreekuur CJG

Sinds 2016 kent elke school een inloopspreekuur.
Regelmatig kun je Madelon Splinter opzoeken in ons gebouw om haar vragen te stellen over de lichamelijke ontwikkeling van je kind en opvoedkundige zaken. In de agenda van school (zie website) staan de data van deze inloopspreekuren.
Op 7 december is Madelon tussen 14.00 uur en 15.00 uur weer op school.

Kindgesprekken

De afgelopen oudergesprekken hebben we (in de bovenbouw) kinderen uitgenodigd om bij dit gesprek aanwezig te zijn. Die ervaringen zijn goed. Nu breiden we dit uit met kindgesprekken in groep 8. De eigen stamgroepleerkracht gaat voor kerst op een vrijgeroosterd moment met elk kind de vakken bekijken en samen zoeken of er winst te behalen valt. Daarnaast ook even kijken naar de motivatie en de werkhouding.
Na deze ronde kan dan de leerkracht dit ook gebruiken voor een vervolg in de groep en tijdens de instructie. Wij verwachten hier veel van.

Spaans is weer begonnen

Spaans is weer begonnen

Voor het derde jaar kunnen we kinderen die er aan toe zijn (volgens ons) een uurtje Spaans aanbieden. Ook dit jaar is Gerard weer bereid om dit te verzorgen. We hebben een aanvangsgroep en een groep gevorderden.

Donderdagmiddag 21 december

Die middag gaan de kinderen van de Middenbouw en Bovenbouw met een groepje iets bereiden voor het kerstdiner; bij een ouder thuis. Verdere informatie volgt nog. De kinderen van de Onderbouw zijn die middag vrij. Later op de middag zijn ze weer van harte welkom tijdens het diner. Kinderen hebben dan even rust, want anders wordt het wel een heel lange dag. Leerkrachten kunnen dan even het lokaal en de school in gereedheid brengen. 

Vlindernieuws

Sint

Sint

Hij komt, hij komt ..... 

Wat hebben wij toch een leuke traditie in Nederland. De sfeer is weer geweldig op school. We zien heel wat pietjes en sinten rondlopen in de groepen. In de huishoeken hebben we ook een echte werkkamer van sint en een inpakruimte voor de pieten. Bij de Vuurvlinders is zelfs een echten pietenbakkerij, hmmmmmm heerlijk!
Dinsdag hebben alle Koolwitjes al super super super pepernoten gebakken. Het recept is mee naar huis, dus...
Hebben jullie wel gezien hoeveel mooie werkjes er zijn gemaakt? Er wordt bij de vlinders erg hard gewerkt. 

30 November

Niet alleen de kinderen werken hard, maar de ouders ook! Denken jullie aan 30 november? Om 19.00 uur starten we. Alle ideeën en materialen zijn welkom. We blijven in het muziekthema. 

1 December

Natuurlijk weten jullie het allemaal al, maar nog even in de herhaling:
alle kinderen en ouders blijven vrijdag buiten wachten (de BSO kinderen gaan samen met Erika om 8.25 uur naar buiten).
Zoek maar naar je eigen stamgroepleider, dan kan iedereen lekker bij elkaar staan.
Als Sinterklaas is gearriveerd gaan de kinderen ZONDER ouders het plein op en naar binnen. Natuurlijk mogen alle jongere broertjes en zusjes nog even met Sinterklaas praten als iedereen naar binnen is. 

Kerst en Serious Request

In de kersttijd zal er veel draaien rondom de ander en Serious Request.
Houden jullie de info hierover goed in de gaten? 

Hier alvast 2 belangrijke dingen: 

- donderdag 21 december zijn de kinderen 's middags vrij en 's avonds komen we in onze mooiste kleren op school voor een kerstmaaltijd
- vrijdag 22 december verwachten wij een prachtige voorstelling van Tis Mheenes, samen met de kinderen van school. Hier mag natuurlijk IEDEREEN bij aanwezig zijn. 

Welkom

De Vuurvlinders hebben een nieuw klasgenootje, hij heet Sem. Siebe en Madee komen al af en toe wennen. Wij wensen jullie heel veel plezier met elkaar Vuurvlinders.
Bij de Koolwitjes is nu Jonah echt gestart, hij is 4 jaar geworden. Morris komt al af en toe wennen. Gezellig hoor.
Jack is ook al bijna 4 jaar, hij komt bij de Citroenvlinders. Boffen hoor. 

Zingen

Als de Vlinders nog bij oudere mensen gaan zingen komt daar nog een mailtje over via de stamgroepouders.
Voor de Koolwitjes en Vuurvlinders is de datum al bekend, dat wordt woensdag 20 december. Natuurlijk hebben we dan weer chauffeurs nodig, deze ouders mogen er natuurlijk dat uurtje gewoon bij blijven en mee genieten. 

Dierengeluiden

Schoen zetten

Schoen zetten

Vorige week mochten wij in de middenbouw onze schoen zetten. Natuurlijk hebben wij daarbij goed gezongen. Bij de Egels besloten wij ook te gaan dansen. Want het zou wel leuk zijn als er ook nog iets in de schoen zou komen. Nou...de Pieten hebben ons gehoord. De Rommelpieten hadden er zin in. Wat een rommel hadden ze gemaakt. Alle schoenen waren verstopt en ze hadden de tafels en de stoelen op z'n kop gegooid, spelletjes door de groep gegooid en nog veel meer. Gelukkig hebben wij alle schoenen weer gevonden. Daarin zaten pepernoten en een chocolademuntje. Samen hadden wij alles ook snel weer opgeruimd.  

Aankomende vrijdag komt Sinterklaas op school. In alle groepen zijn wij iets aan het oefenen dat wij bij de viering aan Sinterklaas willen laten zien. Wij hebben er nu al heel veel zin in.  

Oefenen voor Kerst

Ook is een aantal kinderen al druk aan het oefenen voor de kerstviering. Zij bespelen een instrument en doen mee met het orkest. Met de hele school gaan wij tijdens de kerstviering een lied zingen. Gaby is vorige week in alle groepen gekomen en heeft samen met ons het lied " Heal the world" geoefend. Het wordt vast prachtig als wij het lied met de hele school samen gaan zingen. We moeten nog wel even oefenen. 

Rapporten

Afgelopen vrijdag hebben alle kinderen hun rapport gekregen met daarin het kleine verslag. N.a.v. het rapport zijn er deze weken oudergesprekken. 

Voorleeswedstrijd

Afgelopen maandag was de voorleeswedstrijd van de bovenbouw. Alle vijfdejaars mochten in de gemheenschapsruimte gaan kijken naar de drie voorleeswinnaars. Tjonge...dat was leuk. Een aantal vijfdejaars besloot gelijk volgend jaar mee te doen met de groepswedstrijd.  

Stickers verdienen

De vierde- en de vijfdejaars zijn druk bezig om stickers te verdienen op hun tafelkaart. De derdejaars kunnen ook stickers verdienen. Bijvoorbeeld met de even en oneven getallen. Ook wel met de huppen van 2. Het is fijn als dit thuis ook geoefend wordt. Hoe leuk is het om samen door het huis te stampen en ondertussen de getallen te roepen! En daarna de huppen van 5. 

BovenBouwBezigheden

Project

Deze week gaan alle drie bovenbouwgroepen in het kader van het techniekproject naar het Zwitsal terrein. Daar gaan de kinderen in een 2 uur durende bijeenkomt hun eigen lamp maken van gerecyclede materialen. Op school zijn spullen ingezameld, en samen met enthousiaste ouders maken we er wat moois van! Hierbij ons "dankjewel" aan de ouders die mee gaan als begeleider; zonder jullie hulp zouden uitjes als deze niet te realiseren zijn.

Sinterklaasviering

Vrijdag 1 december vieren de bovenbouwers Sinterklaas in hun eigen groep. Natuurlijk staan we om 8.30 uur eerst allemaal buiten om de aankomst van Sint en zijn Pieten mee te beleven. De Sinterklaasviering in de gemheenschapsruimte is alleen voor onder- en middenbouw (deze viering is zonder ouders). De surprises die in de BB groepen gemaakt zijn worden vanaf woensdag tentoongesteld op kijktafels in de gangen. Kom gerust een kijkje nemen; ieder jaar worden de mooiste kunstwerken gemaakt! Het is de bedoeling dat er een gedicht van minimaal 8 regels wordt geschreven en dat de naam van de ontvanger onder op de surprise staat, zodat het nog even een verrassing blijft voor wie wat is.  

Voorleeswedstrijd

De voorrondes zijn geweest; eerst in iedere groep, en afgelopen maandag streden de drie finalisten om de overwinning. Shanna van de Berenbende heeft gewonnen, zij gaat door naar de Apeldoornse ronde. De deskundige jury had natuurlijk complimenten voor alle deelnemers; immers, in de finale sta je niet zomaar! Supergoed gedaan allemaal! 

Afwezigheid Saskia

In de maand december is Saskia op reis naar Nieuw-Zeeland. De vervanging wordt binnen school geregeld; Eline gaat tijdelijk meer werken.  

Luizen

Bij de laatste luizencontrole werden alleen nog oude neten aangetroffen. Toch blijft het verzoek "lange haren vast" van kracht, om te helpen een nieuwe uitbraak van de kriebelbeestjes te voorkomen. In de week na de kerstvakantie wordt er weer gecontroleerd; doen jullie dit tussendoor ook thuis aub? 

Medezeggenschapsraad

Werkgroep Continurooster

In de afgelopen tijd kwam er, vanuit de ouders, steeds vaker de vraag om een continurooster. Het wijzigen van de schooltijden is iets waar je heel goed over moet nadenken en waarvan je voor- en nadelen goed op een rij moet zetten. Op dit moment werkt De Mheen met het zgn. Hoornsmodel, dwz groep 1 t/m 8 hebben dezelfde begin- en eindtijden.  Op dit moment hebben we een middagpauze van een uur waarin kinderen naar huis kunnen om te eten. Het grootste gedeelte van de kinderen blijft op school, eet met de TSO leider(s) hun boterhammetje en gaan daarna buitenspelen of andersom.

Het is belangrijk om heel goed na te denken over wat een verandering van schooltijden doet met ons onderwijs. Op dit moment zijn we bezig om met ouders en leerkrachten een werkgroep te vormen die zich in de komende periode gaat verdiepen in de verschillende mogelijkheden rondom het continurooster.  Nu is echter al duidelijk dat we hoe dan ook moeten nadenken over de opvang in de lunchpauze. Leerkrachten hebben vanuit hun CAO recht op een pauze van een half uur . Ook als dit niet verplicht zou zijn, is het niet aan te raden om, bij een intensief beroep als leerkracht,  zonder pauze de lesgebonden uren te geven. Dit zou de gezondheid van onze teamleden, maar ook zeker de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede komen. Een vorm van TSO zal er dus altijd blijven.  

De werkgroep zal informatie verzamelen en voor- en nadelen op een rijtje zetten en dit inbrengen in één van de teamvergaderingen. Natuurlijk houden wij jullie als ouders op de hoogte. Wordt vervolgd...

Kinderopvang

De afgelopen weken waren we bezig met het thema herfst.  We hebben allerlei knutselactiviteiten gedaan onder andere:
Boom verven
Een blad stempelen met verf
Kleine blaadjes plakken met restjes papier
Liedjes gezongen en een boekje gelezen.  

We zijn nu bezig met het thema Sinterklaas.
De kleine vlinders zijn bezig met het behalen van hun pietendiploma en met pepernoten bakken. Ze hebben ookknutselsgemaakt: een klompenbakje, Sinterklaas en een zwartepiet.  

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055