de-mheen
nieuwsbrief De Mheen | juli 2022
Met de zomervakantie voor de deur zijn de dagen gevuld met de afronding, het opruimen en afscheid nemen.
De oudste vlinders hebben woensdag hun tijd in de onderbouw afgesloten met een mooie viering. Wat zijn we trots op deze "grote lummels" die schitterden op het podium!

Dinsdag was het afscheid van de achtstejaars met hun musical. Het was een fantastische eindpresentatie en wat stonden de kinderen te stralen! Zij hebben de musical zelf gemaakt, van het script tot de liedteksten. Super goed gedaan! Tijdens de musical kwamen de vaardigheden en talenten, waarbinnen het Jenaplanonderwijs extra aandacht voor is, goed naar voren: creativiteit, presenteren, ondernemen en samenwerken.
Na de musical was er tijd voor het officiële gedeelte met mooie woorden en een lied van ouders en het team. En er waren over en weer cadeaus. De achtstejaars hebben de school een goed gevuld insectenhotel geschonken met hun namen in het hout gebrand.
IMG_0812
Het insectenhotel
Door het plaatsen van een insectenhotel helpen we de natuur een handje mee om het ecosysteem op natuurlijke wijze in stand te houden. Daarnaast hebben we er zelf ook profijt van, want:
  • De insecten helpen ongedierte in de schooltuin te bestrijden (bladluizen, rupsen, huisvliegen, enz.).
  • De gewassen in de schooltuin worden door de insecten goed bestoven;
  • Het is interessant en leerzaam om het gedrag van insecten te kunnen bestuderen.

Uitzwaaimoment

Door een boog van alle kinderen en bellenblaas zijn de achtstejaars kinderen woensdag uitgezwaaid.
IMG_0807

Teamnieuws

Marian van Luijk gaat met ingang van de zomervakantie met pensioen.
Marian is een echte kleuterexpert. Zij is één van de laatste ‘klossers’ (afgestudeerd aan de Kleuter Leidster Opleiding School) die Leerplein055 gaat verlaten. Toen de Wet op het Basisonderwijs in 1985 werd ingevoerd, verviel het onderscheid tussen kleuterleidster en onderwijzer. Vanaf die tijd worden beiden “leraar basisonderwijs” genoemd.

Als kleuterexpert heeft Marian een schat aan informatie over de natuurlijke ontwikkeling van het jonge kind, bijvoorbeeld over (buiten)spelen en ontwikkelingsgerichte activiteiten. Marian geniet nog elke dag van de spontaniteit en openheid van de kleuters. Zij kan haar ei kwijt in alle creatieve vakken en volgt vol vertrouwen de sprongetjes in de ontwikkelingen van het jonge kind.

Marian is ook Jenaplanner in hart en nieren. Ze heeft 6 jaar op de Jenaplanschool in Nunspeet gewerkt, een jaar op de Van Voorthuijsenschool (ZMLK) in Apeldoorn en de laatste jaren op Jenaplanschool de Mheen. Altijd bij de kleuters, want daar ligt Marians hart.
Marian heeft nu 26 jaar in loondienst binnen het onderwijs gewerkt, maar zij is veel langer actief geweest als hulpouder met allerlei verschillende taken, met een glansrol als lid van de theatergroep “de Mheeniacs”. Niet alleen op het toneel was Marian in haar element, maar ook bij het (ver)maken van de kostuums. Wisten jullie dat Marian het overzicht bewaakt over alle kostuums op school, maar liefst 120 (!) kratten?

Nu komt er een eind aan de betaalde loopbaan van Marian. Afgelopen vrijdag 1 juli was de feestelijke afscheidsviering op de Mheen. Marian is door haar groep en haar duo-collega thuis opgehaald met de tandem. Daarna volgde een reeks aan festiviteiten, met o.a. het Machtig-Mooie-Marian-Moet-Meedoen-Straattheater, een feestje in haar groep de Vuurvlinders en een improvisatietheater met de Mheeniacs en een heerlijke lunch met collega’s en genodigden.

Marian zegt geen gedag, maar tot ziens! We zien haar in december weer terug wanneer zij de Sintcommissie begeleidt. Voor nu gaat Marian eerst genieten van de vrije tijd en haar pasgeboren kleinzoons.
ab0ad6ba-d168-4851-b487-a256e47be174
Ellen en Marian op de tandem

Na 16 jaar met veel plezier op de Mheen gewerkt te hebben, heeft Ruth dit jaar een “uitstapje” gemaakt naar een andere basisschool binnen het bestuur. Hoewel het hard werken was, heeft het ook e.e.a. in gang gezet voor haar persoonlijke ontwikkeling. Ruth heeft besloten na de zomer op de Praktijkschool Apeldoorn te gaan werken. We gunnen Ruth deze nieuwe uitdaging maar vinden het uiteraard ook jammer dat we haar als teamlid en stamgroepleider van de Leeuwen moeten missen.

Marcel van Dulmen zal grotendeels de vacature invullen. Onze collega Megan stond al met één been op haar nieuwe school waar zij na de zomer zou gaan werken, maar kiest er nu toch voor om parttime de Leeuwen te blijven lesgeven omdat zij daar veel plezier en voldoening uit haalt. Voor de continuïteit bij de Leeuwen is het heel fijn dat Megan blijft en we niet op zoek hoeven naar een nieuwe kandidaat voor de vacatureruimte. Megan en Marcel kijken ernaar uit samen de Leeuwen groep te draaien.

Werkzaamheden schoolplein

Zoals jullie weten, krijgen we subsidie om ons schoolplein nog groener en uitdagender te maken. Nog deze week wordt een start gemaakt met de werkzaamheden. Dit gebeurt in fases. Eerst wordt allerlei tegelwerk en voorbereidend werk uitgevoerd. In het najaar volgt de aanplanting van bomen en struiken en het plaatsen van de nieuwe speeltoestellen. Het plein wordt met het creëren van meer schaduwplekken (bomen) en het verbeteren van de afwatering meer klimaatbestendig.

Om de verkeerssituatie te verbeteren wordt de routing op het plein ook anders ingericht. Het hek van de hoofdentree wordt verplaatst en de entree naar de fietsenstalling wordt verbreed. Daarmee wordt de opgang naar het plein voor fietsers en lopers uit elkaar gehaald.
Met dank aan de inzet van de wijkraad en de gemeente is er enige tijd geleden een opgang op de stoep aangelegd bij de fietsenstalling en zijn paaltjes geplaatst bij de nieuwe oversteekplaats en op de hoek van de straat.

De kinderraad is betrokken bij de keus van het nieuwe grote speeltoestel in het midden van het plein. Wij kijken uit naar het vernieuwde plein!
nieuw plein

Herhaald bericht: rooster vakanties en lesvrije dagen

We hebben met het team en de MR het rooster van de vakanties en vrije dagen voor komend schooljaar vastgelegd. Hierbij nogmaals de planning:

Herfstvakantie: 22 t/m 30 oktober 2022
Kerstvakantie: 24 december 2022 t/m 8 januari 2023
Voorjaarsvakantie: 25 februari t/m 5 maart 2023
Goede vrijdag: 7 april 2023
Tweede Paasdag: 10 april 2023
Meivakantie: 27 april (Koningsdag) t/m 7 mei 2023
Hemelvaartsdag en de vrijdag erna: 18 en 19 mei 2023
Tweede Pinksterdag: 29 mei
Zomervakantie: 7 juli t/m 20 augustus 2023

We hebben ook een aantal teamstudiedagen gepland waarop wij als compleet team aan de schoolontwikkeling werken:
  • maandag 19 september 2022
  • woensdag 9 november 2022
  • vrijdag 10 februari 2023
  • maandag 6 maart 2023 (aansluitend aan de voorjaarsvakantie)
  • dinsdag 30 mei 2023 (aansluitend aan Pinksteren)

Vrijwilliger gevraagd

Bij het lunchmoment en het buitenspelen in de onderbouw is er op maandag, dinsdag en donderdag een vrijwilliger die dit begeleidt. Eén van de vaste vrijwilligers stopt. We zijn daarom op zoek naar iemand die het leuk vindt om 1, 2 of 3 dagen per week tussen 11:45 en 12:45 uur een kleutergroep te begeleiden. Er staat een hoop gezelligheid en een vrijwilligersvergoeding van 10 euro per keer tegenover. Ben jij of ken je iemand die hier interesse in heeft dan graag een mailtje aan gmassier@leerplein055.nl

Start van de vakantie…

Zo vlak voor de zomervakantie maak je als school ook de balans op en kijk je terug naar alles wat je het afgelopen jaar hebt meegemaakt.

We startten het jaar met een 11e groep: de Jaguars. Het was mogelijk om hierdoor de gemiddelde groepsgrootte te verkleinen met de inzet van de extra financiële middelen die beschikbaar waren gesteld door de overheid (het NPO budget). Het veranderen van de samenstelling van groepen doet wel wat met de groepsdynamiek en daarom zijn we het jaar gestart met veel groepsbouwende activiteiten.

Wat ook veel impact had in ’21-‘22, was dat we in de winter voor het eerst te maken kregen met een hoge besmettingsgraad met Covid-19. Hierdoor moest de ene na de ander groep of stamgroepsleider ziek thuisblijven of in quarantaine. Daarnaast waren er ook collega’s om andere medische redenen langdurig afwezig. Inmiddels is Anita Gezer bezig met revalideren en re-integreren en zijn alle andere collega’s gelukkig weer hersteld.
We hebben hard gewerkt om het primaire proces, het lesgeven, zoveel mogelijk door te laten gaan. Ambulante collega’s die normaal een andere taak hebben en parttimers hebben veel bijgesprongen om groepen op te vangen. Dit heeft wel flexibiliteit gevraagd van zowel kinderen, ouders en het team. Hiervoor mijn complimenten!

In het voorjaar zijn er chromebooks aangeschaft. Hoewel we vanuit onze visie vooral op schrift werken, zetten we het digitaal verwerken en oefenen ook in om kinderen op maat oefenstof aan te bieden.

Dit jaar hebben we op teamstudiedagen ons verder geschoold in meer- en hoogbegaafdheid en het rekenonderwijs. We hebben ook een nieuwe methode voor rekenen uitgekozen die we goed vinden passen bij ons aanbod: Pluspunt 4. De kinderraad heeft hierover meebeslist. Vanaf het nieuwe schooljaar gaan we starten met deze nieuwe rekenmethode.
Ook blijven we met 11 groepen draaien. We zetten wat NPO budget in, maar het is ook mogelijk omdat het leerlingaantal gegroeid is.

We zullen van het afgelopen jaar hopelijk vooral de mooie herinneringen meenemen, zoals: het spelen en werken met vrienden, de vieringen en de Buitendagen. Daarnaast is iedereen weer letterlijk en figuurlijk gegroeid. Genoeg om dankbaar voor te zijn en met een goed gevoel op terug te kunnen kijken!

Voor nu wenst het team van de Mheen jullie een hele fijne zomervakantie!
zomer

Kinderdagverblijf 't Vlindertje
& BSO de Panda's en Koala's

Modderweek
Wat hebben wij genoten van de modderweek. Gelukkig was het prachtig weer en hebben we elke dag buiten met modder kunnen spelen.

Zomervakantie
Nog even en dan begint de zomervakantie. Voor de BSO zijn wij al druk bezig met de voorbereidingen voor weer een spetterend zomerprogramma met als thema: Lol op de wereldbol! Doe je rugzak om en ga met ons mee op wereldreis!

Elke week bezoeken we een ander werelddeel en in ieder continent gaan we op avontuur in verschillende landen. Aan het eind van de dag hangen we een nieuw vlaggetje aan de vlaggenlijn, van het land dat we die dag hebben bezocht! Zo vullen we de vlaggenlijn met vlaggen vol belevenissen!

Bij het kinderdagverblijf is het thema: Zonnige zomer.
We gaan nieuwe woorden ontdekken zoals het zwembad, de zon en het strand, we gaan buiten schilderen met water en natuurlijk hebben we er ook zomerse liedjes bij.
Afbeelding3

Ingekomen informatie:

Vakantielezen met CODA: Ga mee op reis!
Op de camping, in de tuin, aan het strand, op de trampoline of thuis op de bank: in de zomer kun je overal lezen - en met Vakantielezen van CODA wordt lezen extra leuk! Ga je samen met je kind(eren) mee op reis?
Vakantielezen is een spannende ontdekkingsreis voor beginnende lezers uit groep 3 en 4. CODA biedt deze zomeractiviteit aan om samen met jullie het leesniveau van kinderen in de schoolvakantie op peil houden.

Doe mee en maak kans op prijzen
Op de website www.vakantie-lezen.nl reis je samen met je kind(eren) door zes landen zoals Dierenrijk, Sportmanië en Lachland. In elk land doe je opdrachten en probeer je de schat te vinden. En met deze digitale schattenjacht maken jullie ook nog eens kans op het winnen van een tablet of een andere leuke prijs.
Meld je als team aan op www.vakantie-lezen.nl

Extra leuk!
Kijk op www.coda-apeldoorn.nl/vakantielezen voor alle speciale zomerse Vakantielezen-activiteiten in CODA! Daar vind je ook meer informatie over dit zomerse leesprogramma.
Vakantielezen is tot en met 4 september online te spelen, zowel thuis, op vakantie als ook in CODA. In CODA vind je niet alleen nieuwe boeken, maar je kunt er ook de opdrachten van Vakantielezen doen.
Om mee te doen aan Vakantielezen hoeft je kind geen lid te zijn van CODA, maar dat is natuurlijk wel handig. Wil je het lezen thuis stimuleren, lekker voorlezen en/of samen nieuwe boeken kiezen en ontdekken in CODA Bibliotheek, maak je zoon of dochter dan gratis lid van de bibliotheek.
Zomeractie: tot en met 4 september 2022 betaal je ook geen € 2,50 voor de CODA-pas.

Agenda

21 dec

Kerstdiner 17:00 MB-BB en 17:15 OB

21 dec

Kerst-inn voor ouders op het plein tussen 17:00 – 18:15 uur

22 dec

Grote viering 11:00 deuren open – 11:15 start

23 dec
t/m
7 jan

Kerstvakantie

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.
Uitschrijven
Een afbeelding van...