Nieuwsbrief De Mheen

20 juni 2018

Verdeling

Vorige week hebben we de verdeling van de groepen bekend gemaakt. Vanaf dinsdag zijn er enkele reacties binnengekomen waar we serieus naar geluisterd en gekeken hebben.
In de middenbouw is het heel speciaal, want er komt een nieuwe groep. Enkele kinderen uit groep 3 en 4 waren heel blij met de andere groep terwijl hun ouders daar nog even aan moeten wennen.
Dat geldt ook voor de juffen. Je moet enkele kinderen aanwijzen die jouw groep gaan verlaten. Dat voelt vaak niet goed. Deze verdeling heeft veel energie gekost en soms ook een traan, maar nu kijken wij er goed op terug.
Wij proberen naast het afscheid van groep 5 uit de middenbouw ook aandacht te besteden aan deze vertrekkende kinderen (en hun ouders).

Vakantierooster en vrije dagen

Zoals bekend staan het vakantierooster en de vrije dagen op onze website. Nu staan ook de studiedagen erbij en de extra vakantie na Pinksteren. In overleg met de MR is er besloten te kijken naar de lengte van het schooljaar en dan geen twee weken “mei”vakantie te houden, maar later in juni een week. Wij gaan door tot 19 juli 2019; dat is dus een lange periode. Voor gezinnen met kinderen in het VO is het lastig. Jullie worden nu opgezadeld met verschillende vakantieperiodes en 1 week samen.

Houdt hier a.u.b. met het plannen van de “eigen” vakanties ook rekening mee. Het komt nog vaak voor dat (groot)ouders een aantal dagen voor of na een vakantie extra verlof willen aanvragen. In de regel is dit niet mogelijk.

Onderwijs en geld

Een actueel onderwerp en het blijkt dat er nu ook geld bij komt. Allereerst is er de nieuwe CAO voor ons onderwijs. Een mooie opsteker. Daarvoor hoorden wij al dat er geld is vrijgemaakt om de werkdruk te verminderen. Wij hebben met team en de MR hierover gesproken en komend schooljaar krijgt elke bouw bijna elke week een ochtend om belangrijke dingen onder schooltijd te doen.
Nu kennen we zo'n ochtend ook al. Door alle aandacht van de inspectie hebben we regelmatig zo'n ochtend mogen inzetten. Komend schooljaar wordt dit dus structureel.

Tegelijk hebben we ook gehoord dat scholen vanuit Passend Onderwijs mogen rekenen op meer geld. Monique (IB-er) is nu druk met het indienen van aanvragen voor extra hulp of ondersteuning. Het gaat vaak om hulp die wij i.v.m. privacy niet in de nieuwsbrief kunnen melden, maar die echt helpt en ook een groep, een kind of de juf verlichting geeft. Wij zijn hier ook heel blij mee.

Ontwikkelingen

Enkele weken geleden heb ik jullie al gemeld dat we erg blij zijn met de cito score van de huidige groep 8. Hierdoor hebben we de inspectie gevraagd om niet in september te komen voor een herstelonderzoek maar het liefst eerder. In de laatste week van dit schooljaar, op maandag 9 juli, komt er een delegatie kijken of ook de andere aspecten uit het inspectieverslag op orde zijn.
Op deze manier hopen wij in hetzelfde schooljaar dit onderwerp af te ronden.

Vorige week werd ook bekend dat Monique komend jaar IB-er blijft op De Mheen. Leerplein055 is bezig om alle IB-ers in een aparte functie te zetten en hen ook alleen maar als IB-er in te zetten. Dit betekent dat ook Monique op twee scholen aan de slag gaat. De andere school is nu nog niet bekend.

Excuses

Excuses voor het ontbreken van de agenda. Bij het maken van deze nieuwsbrief is deze per abuis verwijderd. 

Vlindernieuws

Buitendag

Eindelijk was er dan de buitendag en konden we allemaal volop gaan speuren. Wat veel boeven en politie waren er zeg! De kinderen werden ontvangen door alle ouders, opa's en oma's die kwamen helpen en wat waren er veel activiteiten die de kinderen konden doen. Ze konden knutselen, met de kabelbaan ontsnappen, een spoor zoeken via voetafdrukken, geschminkt worden als een echte boef, luisteren naar een spannend verhaal en dat uitspelen, muziek maken en daarbij lekker dansen, toverbellen blazen, rovertje spelen en zorgen dat je met smokkelwaar naar de overkant komt zonder gepakt te worden, over de baan met hindernissen, de uitgang zoeken in een doolhof, lekkere broodjes bakken en als dat allemaal nog niet genoeg was, kon je ook nog iets smullen in het restaurant. Wat een dag!! Het begon zoals gewoonlijk met een toneelstuk, dit keer best spannend. We moesten allemaal de stippen gaan zoeken die kwijt waren. Voor alle Vlinders helemaal geen probleem, want speuren hadden ze op school al heel veel geoefend. Wat een pech dat we de regen niet tegen konden houden, maar .......... wat fijn dat er heel snel gehandeld werd en we op school verder konden genieten van een heerlijke ochtend. Heel hartelijk dank hiervoor allemaal, super!! Wij hadden dit niet zonder jullie kunnen doen. Gelukkig liep het toneelspel ook goed af en kregen de kinderen nog een vergrootglas om het speuren voort te zetten. Al met al toch een heel geslaagde ochtend.

Thema "de camping"

Jullie hebben het vast al gehoord van de kinderen, maar wij zijn gestart met een nieuw thema, "de camping". Wat is een camping, wanneer ga je naar een camping, wat zien we daar, wat doen we daar, wat hebben we daar nodig, waar moet je je melden, hoe kun je een camping vinden, ben jezelf wel eens op een camping geweest? Allemaal vragen die voorbij komen in de komende periode. We hebben er zin in! Tot de vakantie zijn we met dit thema bezig en zelfs na de vakantie gaan we hier even mee door en daar sluiten straks de vakantiebladen die jullie mogen maken heel mooi op aan. Natuurlijk mogen de kinderen spulletjes meenemen omtrent de camping, zoals zaklamp, klein stoeltje, tafeltje, slaapzak en wat we er nog meer kunnen gebruiken.

Schoonmaak

I.v.m. met ons inspectiebezoek op maandag 9 juli kunnen pas dinsdag 10 juli alle materialen met de kinderen mee naar huis om te worden schoongemaakt in de vakantie. (vele handen maken licht werk) Inschrijven kan echter al wel voor die tijd. Op de lijst die er komt te hangen, schrijf je je naam en de spellen op die je in de vakantie thuis hebt en die je na de vakantie weer schoon mee naar school neemt. Boffen, mogen de kinderen er in de vakantie heerlijk mee spelen.

Indeling groepen

Vorige week was het dan zover, de groepsindeling. Met een spel lieten we weten bij welke leerkracht ze komen in groep 3. Nu zijn er 4 groepen waarvan we de naam nog niet weten, dat is nog een verrassing. De Citroenvlinders hoorden dat Anita volgend schooljaar niet meer hun juf is, maar dat zij naar de Koolwitjes gaat. Waarom? Nou, zei een Citroenvlinder, Carla gaat daar toch weg. Logisch eigenlijk hè? Nu komt Wendy de dagen van Anita doen bij de Citroenvlinders en daar zijn wij super blij mee. Wij wensen Wendy dan ook heel veel plezier bij ons op de Mheen. Fijn dat ze al een beetje aan het rondneuzen is en zo de kinderen leert kennen en alle hoekjes van de school kan bekijken. En ….. er is ook nog een verandering bij de Vuurvlinders komend schooljaar, want Marian gaat een dag minder werken en wel op de vrijdag, maar …. op die dag komt Ellen voortaan.

Rapporten

Vrijdag krijgen de groep 2 Vlinders hun rapport mee naar huis. Wat leuk spannend! Wat hebben de juffen over ze geschreven? De werkjes en de anderen bladen mogen ze lekker samen thuis bekijken met papa en mama. Zorgen jullie wel dat het ouderblad voor uiterlijk 7 juli weer terug is bij de juffen? Vinden wij ook leuk spannend om te lezen. Tevens worden ook de tekenboekjes uitgedeeld. Wauw, wat zijn ze druk geweest met het maken van al die mooie tekeningen en werkjes.

Modderdag

Vrijdag 29 juni is er de modderdag. Zie de informatie die jullie gekregen hebben via de mail. Dit is altijd een groot succes. Heerlijk spelen met water en zand, het kan niet op! We hopen dat het dan lekker weer is en we heerlijk kunnen gaan genieten als echte moddermonsters. Zin en tijd om ons te komen helpen? Laat het maar weten bij de groepsleerkracht.

Viering

Op vrijdag 22 juni is er een laatste viering voor de groep 2 Vlinders. Deze keer staan ze nog even als Vlinders op het podium, daarna ............ oeps, dat weten we nog niet. Natuurlijk mogen de ouders, opa's en oma's komen kijken. Zakdoek mee, want het is wel voor het laatst hè, dat we deze kleutervlindertjes op het podium voorbij zien komen.

Dierengeluiden

Wat hadden 2 weken geleden weer een geweldige buitendag!! We werden in de groepen opgehaald door dokter Watson, omdat er allerlei voorwerpen met stippen uit de groepen waren verdwenen. In het park aangekomen, bleek ook daar één en ander mis: Het gestippelde hondje van Olivia was weg. Shirley Holmes, dokter Watson en Olivia gingen op onderzoek uit en vonden 4 verdachten. De kinderen hielpen ze daarna met het onderzoek naar Jack de Stipper, maar uiteindelijk ontdekten we dat het compleet iemand anders was, namelijk: De butler! 
Alle ouders die mee hebben geholpen: heel hartelijk bedankt. Zonder jullie is een Buitendag niet mogelijk.

De toetsen zijn bijna afgerond. We hebben voor het eerst alle klassikale toetsen in de stamgroep afgenomen en ook de individuele leestoetsen werden door de eigen leerkracht gedaan. Het was even een organisatorisch gepuzzel, maar wij zijn heel tevreden over de manier waarop het verlopen is en de resultaten.

Groep 5 krijgt aankomende vrijdag het rapport mee. Dit is het laatste rapport van de middenbouw, dus dit rapport mag hierna thuis blijven.

De nieuwe groepen zijn bekend. De namen echter nog niet. daarover gaan we met de kinderen brainstormen op 27 juni. Op deze woensdag is er namelijk een kort wisselmoment. De nieuwe namen worden bekend gemaakt op de wisseldag 4 juli.

Verschillende kinderen lopen op dit moment mee met de avondvierdaagse. We wensen hen succes en veel wandelplezier!

BovenBouwBezigheden

De boer op met groep 6
Op maandag 25 juni gaan de 6e jaars naar de boerderij. Samen met Saskia en Eline en een aantal fietsouders vertrekken ze iets na 8:30 uur vanaf school. Rond 10:45 uur verwachten ze weer terug te zijn.

Pre-adviesgesprekken groep 7
In de week van 25 juni krijgen de 7e jaars een preadvies bij het ouder-kind gesprek te horen. Dit is een voorlopig advies, waarmee ze groep 8 in zullen gaan. Halverwege groep 8 zullen ze een definitief advies krijgen.

Afscheid groep 8
In de komende weken zullen we langzaam naar het afscheid van groep 8 gaan werken. Afscheid in de stamgroep, afscheid met een eigen 'Mheencourse', afscheid van de 8ste jaars onderling en natuurlijk van hun echte eigen Mheenschool. We maken er de komende weken een gezellige tijd van.

Wisseldag 4 juli 2018
Op 4 juli komen onze nieuwe 6e jaars in de groep. Daarom hebben alle 8ste jaars deze ochtend vrij.

Medezeggenschapsraad

Nieuws

Op donderdag 7 juni hebben we de laatste  MR-vergadering van dit schooljaar gehad.
In deze vergadering hebben we besloten dat “TSO/continurooster” het speerpunt wordt voor komend schooljaar. Dit betekent dat we het komend jaar één en ander in kaart willen brengen van wat wenselijk is voor ouders en school en zullen er ook knopen doorgehakt moeten worden. In het najaar zal er een ouderavond komen rondom dit thema.
De MR heeft ook een verzoek aan alle ouders: Mochten jullie klachten hebben rondom de TSO, dan verzoeken wij jullie deze klacht te melden zowel bij de leerkracht als zeker ook schriftelijk bij Het Kindercentrum.
Hoe meer klachten er bekend zijn, hoe meer inzicht wij krijgen over wat er speelt tijdens de TSO.

Namens de MR wensen wij iedereen een mooie, zonnige zomervakantie toe!

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055