Wat kun je met papier doen, Citroenvlinders?

dinsdag 5 januari 2016

Oktober-November 2015

Vanuit het project ‘duurzaamheid’ hebben we het met de kinderen gehad over afvalscheiding, wat gebeurt er met oud papier en wat doen en kunnen we allemaal met papier?

In de klas hebben we afvalbakken gemaakt waarin we oud papier, groen afval, plastic en drankafval hebben gescheiden. De kinderen waren hier heel gedreven in en corrigeerden elkaar als ze zagen dat iemand zich even vergiste.

Met oud papier hebben we samen met de Egels en de Buitenbeentjes nieuw papier gemaakt door er snippers van te maken, deze in een bak te doen om te weken, dan te mixen met een mixer tot pulp, het in een grote bak met water te doen en vervolgens met een papierschep pulp eruit te scheppen. Dit werd op een doek gelegd en opgehangen aan de waslijn om te kunnen drogen. Dan pas kon het eigengemaakte papier eraf gehaald worden en mochten de kinderen het versieren. En wat was het resultaat prachtig!

Wat kun je nog meer met papier? Tijdens de tentoonstelling hebben we het laten zien, maar op de foto’s zijn er nog meer mogelijkheden te zien; knutselen, tekenen, schilderen, bouwen, vouwen, kaarten maken en dansen met papier. En eigenlijk hadden we nog wel meer kunnen bedenken, maar daar was de tijd te kort voor. Gelukkig komen er nog genoeg momenten waarop we met papier zullen gaan werken.

DSCN0438  

Om te zien wat er allemaal met het oude papier gebeurt, zijn we naar afvalverwerkingsbedrijf Gerrevink geweest. Hier hebben we van dichtbij gezien wat er gebeurt als papier met vrachtwagens wordt afgeleverd bij het bedrijf, hoe het wordt aangestampt en vastgebonden met metaaldraad en in blokken wordt opgestapeld. Wat was dat een indrukwekkend gezicht! En waar gaat het dan heen? Naar China! Daar hebben ze een papierfabriek die van het oude papier nieuw papier maakt, zodat ze daarvan schoolschriftjes voor de kinderen kunnen maken. Ze hebben daar geen bomen genoeg om papier van te maken en schrijven nog steeds op rijstpapier. Wat fijn om te horen dat ons oud papier op andere scholen weer goed gebruikt kan worden.

Ook hebben we een bezoek gebracht aan Foenix. Hier kun je oude spullen afgeven voor de kringloopwinkel. Spullen die we thuis niet meer goed kunnen gebruiken, hoeven we niet weg te gooien, maar kunnen we weggeven aan de kringloopwinkel. Allemaal hadden we iets meegebracht dat we daar in een grote grijze bak mochten doen. Het wordt eerst gerepareerd en schoongemaakt en dan zetten ze het in de winkel. Natuurlijk hebben we daar ook even een bezoekje gebracht, want we wilden natuurlijk wel even zien waar onze spulletjes zouden blijven.

SDC17053

Klik hieronder voor alle foto’s van dit project.

2015-10 Papier

Delen via