Start wereldoriëntatieproject Communicatie

dinsdag 1 maart 2016

Op maandag 15 februari zijn we van start gegaan met een nieuw, schoolbreed project: Communicatie. Dit project vindt plaats in het kader van wereldoriëntatie.

Communiceren kan op heel veel verschillende manieren. Dat werd uitgebeeld op het podium op de eerste dag van dit project. Het verhaal ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ werd op verschillende manieren verteld. Elly las het boek in het Nederlands voor, Jade en Lysanne van de Berenbende deden dit in het Engels. Ruth ging verder in het Turks en Farida in het Hebreeuws. De laatsten die het verhaal met woorden vertelden, waren Louise en Floortje van de Buitenbeentjes, zij vertelden het verhaal in het Spaans. Maar communiceren doe je niet alleen met woorden. Dat werd duidelijk toen Monique ging ”praten’ met gebarentaal of toen Carlene en Ruth het verhaal uitbeeldden.

In de komende weken gaan alle bouwen aan de slag met het onderwerp Communicatie. In de onderbouw willen we kinderen leren op welke manieren je allemaal kunt communiceren, met woorden, met je gezichtsuitdrukking of bijvoorbeeld met gebaren. De kanjertraining komt ook zeker voorbij, want hoe ga je met elkaar om, is een heel belangrijke vraag. Bij de middenbouw hebben ze het niet over communicatie van mensen, maar over de communicatie met en tussen dieren. Hoe kun je zien wanneer een hond boos is, hoe laat een vogel merken dat hij blij is of wat vertelt een kat wanneer hij hard miauwt? In de bovenbouw staat de geschiedenis, het heden en de toekomst van de manieren van communicatie centraal. Naast social media komen bijvoorbeeld ook de rook- en vlagsignalen, hiërogliefen, morse, spijkertaal en gebarentaal aan bod. In eerste instantie gaan ze aan de slag met het maken van een krant per stamgroep. Daarbij wordt op school geen gebruik gemaakt van eigentijdse middelen, zoals de computer. Door middel van het schrijven en tekenen met de hand wordt de krant samengesteld. Later gaan ze zelf echt aan de slag met de verschillende manieren van communiceren, de oude en de nieuwe manieren.

2016-Communicatieproject

 

 

Delen via