Nieuwsbrief De Mheen

15 mei 2019

De Cito eindtoets is weer binnen

Ook dit jaar hebben we een mooie score behaald op de eindtoets voor groep 8. Nu we de officiële formulieren vandaag ontvangen hebben, weten wij dat we ruim boven de inspectienorm hebben gescoord. Vorig jaar ook al dus de dip van de jaren daarvoor lijkt nu hersteld. (score 2019: 538 (norm is 535,7))
 Het is ook mooi te vermelden dat de kinderen in groep 8 bijna allemaal hebben gescoord wat de leerkrachten hadden "voorspeld".  Het gevolg is dat er weinig correcties hoeven worden doorgevoerd en dat we ook geen moeilijke vragen van een VO school krijgen omdat een score afwijkt van ons advies. Alle kinderen hebben een nieuwe plek in het voortgezet onderwijs na de zomervakantie en weten nu ook dat die bij hen past.
Proficiat allemaal.

Begin juni komt de inspectie kijken of wij nu op alle fronten een voldoende scoren. Didactisch handelen en kwaliteitszorg stonden dit schooljaar in de schijnwerpers. De goede score van de eindcito is in elk geval een mooie opsteker, ook voor ons team.

Belangstelling voor onze school

Tijdens de open dag hebben we weer gemerkt dat onze school in de belangstelling staat. Ook de volle scholen in Zuidbroek hebben hier een aandeel in. Tevens is de oproep om broertjes en zusjes aan te melden goed opgevolgd. De afgelopen weken zijn er veel kinderen ingeschreven of ingepland voor een kennismakingsgesprek.
Komend schooljaar starten de onderbouwgroepen met 20 of 21 kleuters. In de middenbouw zitten dan 25 of 26 kinderen in elke stamgroep en in de bovenbouw 28, 29 en 30. Een heel mooi begin en voor de midden- en bovenbouw is er eigenlijk geen plek meer voor zij-instromers. Dit heeft niet alleen met het aantal te maken maar ook met de zorg die de leerkracht moet bieden aan de kinderen die wij al hebben.
In de kleutergroepen stromen 4-jarigen binnen na hun verjaardag. Nu hebben we al 15 inschrijvingen dus elke groep groeit zeker met 5 kleuters in de periode van 1 oktober 2019 tot 1 juli 2020.

Dat zijn prettige vooruitzichten omdat we weten dat er in Apeldoorn nog steeds minder kinderen worden geboren.

Gevonden voorwerpen dag

Op donderdagmiddag 23 en vrijdagochtend 24 mei kunt u weer komen kijken bij de gevonden voorwerpen. Bent u iets kwijt, raden wij u aan dit te doen.

 

Avondvierdaagse

Een groep kinderen en ouders van onze school loopt al een aantal jaren mee met de Apeldoornse Avondvierdaagse. We organiseren dit niet als school, maar ouders schrijven zichzelf of met een groepje in. Mocht je het leuk vinden mee te lopen, sluit gezellig aan! We lopen 5 km en verzamelen rond 18.40 uur bij het startpunt in het Orderbos. Om 18.50 uur vertrekt de groep en we zijn rond 20.10 weer terug. De data dit jaar: 17 t/m 20 juni. Het inschrijven moet je zelf organiseren. Je vindt meer informatie op de site: https://www.awc-avond4daagse.nl/

Vlindernieuws

Vandaag zijn we heerlijk naar het bos geweest en dan staat het volgende feest alweer voor de deur. Onze buitendag met dit jaar als thema: “Kriebelbeestjes".

Wat is een buitendag?
Hoe gaat een buitendag?
Wat is de bedoeling van een buitendag?
Wat wordt van ons verwacht met een buitendag?
Wie mogen er allemaal komen op een buitendag?

Dit zijn een paar vragen die als nieuwe ouders op je af komen. Dat snappen wij, want de buitendag is een echt schooleigen activiteit. Vraag het bij leerkrachten, stamgroepouders, ouders die er al mee bekend zijn en kijk naar de powerpoint-presentaties in de klas. We proberen eraan te denken om ze vanaf 8.15 uur te laten draaien.

Nog even de link die ook in de buitendag brief stond: https://youtu.be/euZtK-yhXzo

In ieder geval is het erg fijn als ouders zich gaan opgeven (de lijsten hangen op het huis naast de Koolwitjes).

Alle groepjes krijgen begeleiding van 8ste jaars. Neem contact met hen op om samen afspraken te maken.

Verschoninkjes

Ach, als er ongelukjes gebeuren vinden we dat helemaal niet erg. "Kan gebeuren", reageren we dan. Het wordt wel lastig als we de verschoninkjes niet meer terug krijgen op school. Willen jullie hier alert op zijn? Bedankt.

Moederdag en vaderdag

Moederdag is voorbij, maar vaderdag komt er nog aan. Voor alle nieuwe ouders op school even wat uitleg: Wij hebben op school ervoor gekozen om moederdag/vaderdag niet via school te laten lopen. We vinden dat dit iets is wat thuis opgepakt kan worden. De kinderen mogen het hele jaar iets knutselen en mee naar huis nemen als ze dat willen.

Dierengeluiden

Sinds ongeveer een week zie je in de pauzes groepjes kinderen op hun knieën op het schoolplein liggen, tussen de struiken snuffelen en elk blaadje omdraaien.
Dit heeft alles te maken met ons project over het thema van de Buitendag: Insecten.
De kinderen nemen de gevonden beestjes mee naar de klas waar ze bekeken worden en waar we uitzoeken wat voor dieren het zijn. Ook onderzoeken we dan natuurlijk of het wel insecten zijn. Tot zover weten we al dat slakken en wormen geen insecten zijn en mieren en vlinders wel. Daarnaast zijn we in de groepen ook bezig vragen op te stellen en deze met behulp van chromebooks, tablets en boeken te beantwoorden om zoveel mogelijk te leren over verschillende insecten.

De Buitendag zelf is voor de middenbouw op 29 mei. We hebben gezien dat al veel ouders zich hebben opgegeven om te helpen. Super!
Voor enkele onderdelen kunnen we nog wat hulp gebruiken, dus geef je op en geniet mee van deze geweldige dag.
Heb je nog vragen, stel ze rustig aan de stamgroepsleiders.

Op pad met de boswachter

Op 17 en 24 mei mogen de middenbouwgroepen op pad met de boswachter.
Hij gaat ons bij kroondomeinen Het Loo van alles vertellen en laten zien over insecten.
Tegelijkertijd kunnen we dan genieten van een stuk van de kroondomeinen dat maar enkele maanden per jaar opengesteld wordt voor publiek. Een buitenkansje dus voor de kinderen, juffen en de ouders die mee mogen. Daarom kiezen we er bij mooi weer voor om iets langer te blijven of iets eerder naar het bos te gaan.
Bij sommige groepen is het vervoer nog niet helemaal rond, dus kijk of je misschien nog een plekje in de agenda hebt en geef je op.

Voetbal

Vanmiddag is het voetbaltoernooi voor de groepen 5 en 6 bij SV Orderbos; op woensdag 22 mei is het voetbaltoernooi voor de groepen 3 en 4 bij AGOVV. Uit alle middenbouwgroepen doen er kinderen mee.
We wensen ze veel plezier en succes!!!

Toetsen

Vanaf 20 mei starten we met de toetsen van CITO voor het eind van het schooljaar.
De kinderen maken toetsen voor rekenen, spelling, begrijpend lezen, AVI (tekst lezen) en DMT (losse woorden lezen). De eerste 3 toetsen worden in de groep afgenomen, AVI en DMT worden individueel afgenomen.
De toetsen nemen we in de ochtend af.

Het zou heel fijn zijn als jullie daar met het maken van afspraken met b.v. huis- of tandarts rekening mee zouden willen houden. Dat kan door die afspraken pas in de middag te laten plaatsvinden of door even aan de stamgroepsleider te vragen wanneer je kind een toets heeft. Alvast bedankt!

Kinderopvang

Vlindernieuws van de kleinste Vlinders

Op het KDV zijn we bezig met het thema Lente.

In het thema lente ontdekken we wat er allemaal gebeurd als de lente er aan komt. Zoals dat er jonge dieren geboren worden, welke geluiden ze maken, dat plantjes weer groeien en dat het dan wat warmer wordt en dat je niet dikke kleren aan hoeft te doen. We hebben ook allerlei knutsels gemaakt die bij het thema horen.

Kika:

We hebben de eind stand binnen van onze geweldige markt: 386,05 euro! Wat ontzettend goed van onze vlindertjes en bso kindjes die zo hard hebben gewerkt.
We bedanken nogmaals alle ouders en kinderen voor de hulp.

Overig nieuws

Vakantiegeld Samen Delen Apeldoorn en Ugchelen

Gedeelde vreugde is dubbele vreugde. Dat is in het kort de gedachte achter de actie Vakantiegeld Samen Delen. In mei ontvangen veel mensen hun vakantiegeld. Voor de één is dat meer, voor de ander is dat minder of helemaal niets. De actie is een oproep van de Apeldoornse kerken aan u om eens bewust stil te staan bij deze verschillen en om iets van uw vakantiegeld met plaatsgenoten te delen.

Door uw gift stelt u mensen die van een minimum inkomen moeten rondkomen, in staat om net even een keer iets extra’s te doen. Bijvoorbeeld een dagje uit met de (klein)kinderen, het aanschaffen van kleding of andere spullen voor het nieuwe schooljaar, het vervangen van een wasmachine, of nieuw behang voor het opknappen van een kamer.

Wilt u meer weten hierover, er liggen folders op de balie tegenover het keukentje OF ga naar http://www.vakantiegeldsamendelenapeldoorn.nl/

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055