Nieuwsbrief De Mheen

30 januari 2019

ICT en een flinke verandering

Vorige week was het eindelijk zo ver. Al lang konden we de meeste pc's niet meer echt gebruiken. Nu is de verandering een feit. Voor de techneuten: we werken zonder server en nu vanuit de cloud.

Tegelijk kunnen de prachtige Touchscreens beter worden aangestuurd met nieuwe eigen pc en toetsenbord. Donderdag en vrijdag was het even wennen en onwennig (inloggen met welk wachtwoord...). Ook is een nieuwe kopieermachine opgenomen in het geheel.

Voor de kinderen betekent dit ook een grote verandering. Voor gr. 1 t/m 3 hebben we de beschikking over een flink aantal iPads. Die zijn al in gebruik genomen. Voor groep 5 t/m 8 hebben we chromebooks. Die worden de komende weken ingezet en daar moeten we (ook) onze weg in vinden hoe ze kunnen worden ingezet. Soms met de hele groep een half uur en verder veel als ondersteuning bij diverse vakken. Hopelijk hoor je snel enthousiaste verhalen over deze nieuwe grote investering.

Parkeren en overlast

Parkeren en overlast

In  de vorige nieuwsbrief stond een parkeerkaartje, maar dat was klein en bleef klein. Via deze link kom je op de website.

 

Invallen

Dit onderwerp heb ik al eerder genoemd. Blijft ook heel actueel en dat hebben we afgelopen dagen zeker gemerkt. Dit heb ik ook meteen aan de ouders van de betrokken groep doorgegeven. Momenteel wordt er gewerkt aan een brief voor ouders om uit te leggen hoe Leerplein055 omgaat als er geen invaller beschikbaar is.
Binnenkort wordt deze notitie apart verstuurd aan alle ouders.

Op de landelijke site www.lerarentekortisnu.nl kunnen we lezen welke groepen last hebben van het invallerstekort. Blijft een voortdurend dilemma. Er is een groep kinderen zonder leerkracht en die moeten de eerste dag "gewoon worden opgevangen".

 

Zoals Ben al schreef in de vorige Mheeninkjes, obs De Mheen bestaat dit jaar 50 jaar! Daarom is er een werkgroep in het leven geroepen om het een en ander op te zetten. Als eerste was de datum het belangrijkst en … het wordt een hele feestweek: 14 t/m 18 oktober! Iedere dag staat er wel een activiteit in het teken van het jubileum. Verder kunnen we nog niets verklappen. Maar een oproep plaatsen kan natuurlijk wel.

Wij zijn op zoek naar handige ouders! Handige ouders die ons willen helpen in de begeleiding van de kinderen tijdens de feestweek, met het verven en maken van een pad (later meer hierover). Ook zijn wij op zoek naar keien, want we kunnen er niet genoeg hebben voor ons plan… Om je aan te melden voor hulp, of je hebt keien, of misschien wel acrylverf in welke kleur dan ook, loop even binnen bij Eline en geef het aan haar door. Mocht je haar niet vinden, mag je het ook tegen een van de andere werkgroepleden zeggen.
Alvast bedankt!
Marian, Dieneke, Agnes, Saskia, Eline, Monique en Lydia

Vlindernieuws

Thema

Het thema: “Au, mijn been doet zeer!” is gestart en er ontstaan al kleine huisartspraktijken in de groepen. Wat gebeurt er als er een ongelukje gebeurt? Kunnen mama en papa het oplossen met een kusje, pleister of een pilletje of moet je dan gelijk naar de huisarts?  Moet je dan de assistente bellen om een afspraak te maken? Wanneer heeft de huisarts even tijd en spreekuur? En het belangrijkste ......hoe kan de huisarts ons weer beter maken? Als de huisarts het niet kan, krijg ik dan een verwijzing naar een dokter in het ziekenhuis?
Kortom, veel (leer)vragen en een ontzettend leuk thema.

Voorlezen

I.v.m. de Nationale Voorleesdagen komen er deze weken regelmatig opa’s en oma’s in onze groepen voorlezen. Zo leuk en vooral zo gezellig! Voorlezen is en blijft een mooi moment om met de taal, de woordenschat, onze verbeelding en veel fantasie van én met elkaar te genieten.

Welkom nieuwe vlinders

Vuurvlinders Colin, Tygo en Jinthe zijn al aan het oefenen en worden in februari 4 jaar

Dierengeluiden

Toetsen

Ook in de middenbouw zijn we deze weken druk met de (CITO)-toetsen van ons leerlingvolgsysteem.
De meeste toetsen zijn nu afgerond en worden nu door de leerkrachten geanalyseerd en omgezet in (groeps)plannen voor de komende periode.

Oudergesprekken en rapporten

In de komende weken worden eerst de ouders van groep 4 en 5 en daarna, na het grote rapport, de ouders van groep 3 in de gelegenheid gesteld een oudergesprek te voeren met de stamgroepsleidsters.

Op 21 februari krijgt groep 3 het grote rapport mee. Heeft iedereen het mapje van het kleine rapport alweer bij ons ingeleverd?

Project

Deze week zijn we gestart met ons geschiedenisproject over het oude Egypte. We leren o.a. over de farao’s, bekijken hiërogliefen en leren hoe zo’n piramide gebouwd werd.
Als er (groot)ouders zijn die hier nog meer over kunnen vertellen of laten zien, zijn die natuurlijk van harte welkom!

BovenBouwBezigheden

Adviesgesprekken

Deze week vinden de adviesgesprekken van groep 8 plaats. De kinderen hebben samen met de ouders een gesprek bij de stamgroepsleider. Samen bespreken we de resultaten en eigenschappen van het kind. Daaruit komt een advies voor het vervolgonderwijs.

Cito’s

De Cito toetsen zijn nog niet afgerond. Rekenen en begrijpend lezen hebben we achter de rug, maar volgende week gaan we aan de slag met spelling, werkwoorden en lezen. We zetten ons beste beentje weer voor.

Klassenavonden

Iedere groep heeft een klassenavond gepland staan. De 8ste jaars organiseren deze avond. Ze kiezen een thema en bedenken daar leuke activiteiten bij. Dit wordt altijd een groot succes.
Leeuwen vrijdag 1 februari, Tijgers vrijdag 8 februari en Panters vrijdag 15 februari.

Overig nieuws

Hierbij een flyer van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs.

Bijlage 1 ouderflyer SWV nov 18

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055