Nieuwsbrief De Mheen

3 oktober 2018

Rijrichting

Op de eerste beste regenachtige ochtend ging het bij school meteen fout. De rijrichting werd door enkele ouders of grootouders niet aangehouden en inderdaad (bijna) iedereen wilde voor het hek parkeren zodat de kinderen droog naar school konden.

Nogmaals ons verzoek: bij halen en brengen graag naar school rijden via de Venkelstraat en doorrijden via de Tormentil naar de Kruizemunt. Zeg dit ook even tegen de oppas, buurvrouw of opa en oma.

Bij regen kun je niet vóór school parkeren. Ga op tijd van huis, neem paraplu mee, parkeer op een plek waar het kan en mag en loop naar school die laatste honderd meter.

Studiedag

Vandaag 3 oktober een studiedag. Wij zijn in de ochtend druk met enkele aanbevelingen vanuit het inspectie bezoek. De instructie kan nog beter, korter, en soms zelfs helemaal niet. Dit blijft een lastige afweging en daar blijven we mee bezig en bespreken dit vaak.
Vrijdag a.s. start er een groot schoolbreed project: Communicatie. Dit is nu voor een groot deel opgezet vanuit de Kunst en Cultuurwerkgroep. Sinds vorig schooljaar zijn wij een school die  begeleid wordt vanuit Cultuur met Kwaliteit. Naast hulp en ondersteuning krijgen we ook subsidie om plannen uit te voeren.
Vandaag kunnen we hier nog tijd aan besteden om het goed voor te bereiden.

De studiemiddag is een teamtraining op dit gebied. Wij leren dan om vaker vanuit de hoek van Kunst en Cultuur te denken als het om projecten wereldoriëntatie gaat. Past ook goed bij onze jenaplan basisactiviteiten spel en viering.

Ziek naar huis

Heel vervelend maar toch kan het gebeuren. Uw zoon of dochter wordt ziek op school. We hebben hierover de volgende afspraak met het team gemaakt:

Een leerling van groep 1 t/m 6 wordt door ouder en/of verzorger op school opgehaald.
Een leerling van groep 7 en 8 mag, na toestemming van de ouders, alleen naar huis.

Woensdag 10 oktober 2018 hebben we, samen met alle andere basisscholen in Apeldoorn, een open dag. Tussen 09.00-12.00 uur kunnen ouders met kinderen die bijna naar school gaan een bezoek komen brengen aan onze school. Tijdens de open dag kunnen ze onze school echt ervaren, bijvoorbeeld door een kijkje te nemen bij en mee te doen met de activiteiten van onze onderbouwgroepen. Ze worden onder andere rondgeleid door teamleden, ouders en leerlingen.

Vlindernieuws

Talenten

Wij kijken met een goed gevoel terug op onze ouderavond: een grote opkomst en veel betrokkenheid! Wat leuk om alle talenten van onze Vlinders op de zonnetjes te zien staan. In elke groep zijn ze te bewonderen.  

Het sluit prachtig aan bij de Kanjertraining waar wij momenteel nog mee bezig zijn. 

Herfst

Er is een nieuw seizoen aangebroken en wij vinden het leuk hier in de klas ook aandacht aan te besteden. We zoeken dus wat herfstmaterialen. Denk aan: eikels, kastanjes etc. Elke groep is er blij mee! 

Na de herfstvakantie, begin november, gaan we met de kinderen naar het bos. Hier krijgen jullie nog bericht over. 

Project "communicatie"

Op vrijdag 5 oktober starten we schoolbreed met een nieuw project: communicatie. In de onderbouw zal het accent liggen op " vriendjes" (thema van de Kinderboekenweek) en "theater" (jezelf laten zien/horen, optreden voor elkaar, hoe ziet een theater er uit, wat kan je daar doen). Ons project heet dan ook: "horen, zien ....... applaus".
Dit alles wordt vrijdag geopend met een hele mooie act; houd Klasbord maar goed in de gaten...  

Ook krijgen de Vlinders een workshop "mime spelen" van Marc Heijnen. De Vuurvlinders op maandag 8 oktober en de Citroenvlinders en Koolwitjes op dinsdag 9 oktober. Het project wordt op vrijdag 9 november afgesloten met een optreden van onze Vlinders in de Gigant! Hierover later meer informatie.

Oudergesprekken

De eerste oudergesprekken van dit schooljaar zijn deze week gehouden. Op donderdag 29 november zullen er weer oudergesprekken plaats vinden. Altijd fijn om jullie een paar keer per schooljaar te spreken over de ontwikkeling van je kind op school. 

Dierengeluiden

De week van de pauzehap.

Daar zet je je tanden in! Week van de pauzehap! Ik eet het beter!  

We hebben een heerlijke week gehad met prachtige ideeën voor een gezonde en lekkere pauzehap. Op maandag kregen de kinderen een volkoren cracker met aardbeien. Dinsdag hadden ze vrij. Op woensdag kregen ze stukjes banaan met een toef kwark. Op donderdag bleekselderij en partjes mandarijn en op vrijdag mochten de kinderen zelf iets lekkers bedenken en meenemen. Wat een goede tussendoortjes zijn er bedacht zeg! Echt een feestje om te zien en te proeven! 

Verder werd er elke dag een filmpje getoond en deden we mee met de quiz.  

Kort nieuws

Project 

Aankomende vrijdag starten we met een schoolbreed project met als onderwerp communicatie.  

Lezen 

Het blijft van groot belang dat je regelmatig samen met je kind blijft lezen. Dus ga fijn samen naar de bieb, kies mooie boeken uit en maak leeskilometers. Elke dag 10 minuten lezen is al voldoende.  

Tafels oefenen 

Groep 4 moet de tafel van 1,2,5 en 10 oefenen. 

Groep 5 moet de tafel van 6,7,8 en 9 oefenen want als het goed is kennen ze de tafel van 1 t/m 5 en 10 al uitstekend. Is dit nog niet het geval, blijf dan ook deze tafels oefenen. 

BovenBouwBezigheden

Project Communicatie

Vrijdag aanstaande wordt het schoolbrede project “Communicatie” geopend. Dit gebeurt per bouw door Marc Heijnen, een “professional van buiten”, die we dankzij CMK (Cultuur Met Kwaliteit, waarover we tijdens de ouderavond vertelden) kunnen laten komen. We zijn zeer benieuwd. De start van het project gaat over “mime”, communicatie zonder woorden, en de daarop volgende weken geeft iedere bouw eigen invulling aan het project.

Voorlichting VO

Deze week was er in het Edison College de jaarlijkse voorlichtingsavond voor groep 8 leerlingen over het voortgezet onderwijs. Het VO nodigt groep 7 leerlingen nadrukkelijk uit om ook al een voorproefje te nemen van het onderwijs wat er in Apeldoorn mogelijk is na de basisschool. Dit geldt ook voor de “Doe dagen” waarvoor leerlingen zich kunnen inschrijven; middagen op scholen voor VO om alvast de sfeer op de school te proeven en kennis te maken met een lesje Duits, Wiskunde, of … .

Voor meer informatie verwijzen we naar de website www.vo-apeldoorn.nl Hierop staat een overzicht van alle VO scholen en de doe-middagen en open dagen die eraan komen. Voor open dagen (meestal in januari/februari) is aanmelden niet nodig, voor de doe-middagen wel!

Medezeggenschapsraad

Hallo allemaal, 

Enige tijd geleden werden er ouders gezocht voor de MR. Ik heb me toen aangemeld, maar omdat er toen ouders te veel waren, heb ik me teruggetrokken. Nu er een ouder vertrekt, is er opnieuw een plek vacant gekomen en heb ik me beschikbaar gesteld voor de MR. De komende vergadering zal ik meekijken met de MR om te onderzoeken of ik iets kan betekenen. Als dat het geval is, start ik daarna als nieuw ouderlid in de MR.  

Ik zal me even voorstellen: Ik ben Nanouk van Tol-Verbeek, moeder van Tess (Inktvissen) en Jack (Citroenvlinders). Ik ben opgeleid als psycholoog en orthopedagoog, maar ben inmiddels werkzaam als leidinggevende in een grote zorginstelling. Daarvoor ben ik ook lang werkzaam geweest in het speciaal onderwijs. Ik hoop met mijn onderwijsinhoudelijke en orthopedagogische kennis een bijdrage te kunnen leveren aan de MR. Met name de ontwikkelingen rondom de kwaliteit van het onderwijs op de school volg ik graag en kritisch. Mocht je vragen hebben voor me: ik haal de kinderen vaak op woensdag en vrijdag en ben dan te vinden op het plein bij de kleuters. 

Overig nieuws

De Dag van de Duurzaamheid

Misschien kennen jullie het al: de Dag van de Duurzaamheid. Elk jaar op 10 oktober vinden er in het hele land activiteiten plaats in het kader van duurzaamheid. Ook in Apeldoorn wordt hier voor het 5de jaar aandacht aan gegeven. 

Op 10 oktober zullen er op het Zwitsalterrein veel activiteiten en workshops plaatsvinden. Vanaf 13.30 uur is iedereen welkom. Er zullen vooral voor kinderen veel leuke activiteiten te doen zijn en niet onbelangrijk: het is gratis!.
Een greep uit de activiteiten: 

• We gaan een zogenaamde rooktest doen en kijken hoe ‘lek’ het Ondernemershuis is: wat zou er gedaan kunnen worden om dit gebouw aardgasvrij te maken?

• Bij ‘Precious Plastic’ gaan we zelf plastic scheiden en een nieuw product ervan maken.

• Doe de Obstakelrun, scheidt je afval, bouw mee aan onzeRecylce-Tree of bak pannenkoeken met een elektrische auto! 

• Bekijk de techniek van de toekomst, ervaar de Electric Experience.

• Er is aandacht voor Virtual Reality, the Voice of your Life, Aikido en Techniek, de plastic soep en de manier waarop we naar afval kijken.

Kortom veel leuke en interessante activiteiten voor jullie leerlingen, ouders en leerkrachten! 

Waar: Zwitsal Terrein, de Drieslag, Vlijtseweg te Apeldoorn.
Wanneer: 10 oktober van 13.30 uur tot 16 uur 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055