Nieuwsbrief De Mheen

6 juni 2018

Nieuwe collega’s

Vorige keer was het nog niets bekend op de "andere" scholen; nu wel. In de onderbouw komt per 1 augustus Wendy Reinbergen op De Mheen werken. Zij heeft lang op de Rietendakschool gewerkt en kiest nu voor mobiliteit.

In de middenbouw komt Marlies de Geus ons team versterken. Marlies heeft op meerdere scholen gewerkt en kent onze school omdat haar kinderen hier hebben gezeten.

We wensen zowel Wendy als Marlies heel veel plezier en succes op onze school.

Het is de bedoeling om komende maandag de indeling en de personele bezetting openbaar te maken.  Op dinsdag 12 juni zijn  Monique en Ben beschikbaar om  hierover vragen te beantwoorden. Van 8.15 tot 9.00 u zitten zij in de gemheenschapsruimte.

Wegafsluiting

Woensdag 12 juni voert KWS infra BV herstelwerk uit aan het asfalt van de Tormentilstraat. Ze zullen van 6.30 uur tot 9.00 uur ter hoogte van nr. 23 bezig zijn. 

Vlindernieuws

Vlindertuin

Zaterdag 26 mei zijn er weer heel wat ouders en kinderen actief geweest in de Vlindertuin. Lekker snoeien, vegen, onkruid plukken, plantjes poten ..... alles onder leiding van Joost (papa van Jenna en Siebe). Wat zijn we toch ontzettend blij met die acties van jullie in het weekend! Dank jullie wel!!

Projecten

Het restaurant en de tuincentra zijn opgeruimd. Doordat we voldoende ouderhulp hadden zijn alle groepen naar Intratuin geweest. Onze Jenaplanschool kan ook alleen alles doen wat we de kinderen aanbieden doordat jullie zo actief erbij betrokken zijn.

We zijn gestart met speurders en spoorzoeken. In de groepen lezen we o.a. de boekjes van Agent en Boef. Vrijdag is hier de hele buitendag op gericht.
Daarna zullen we bij de kleuters starten met vakantie/kamperen. Daar komt nog heel wat bij kijken, let maar op.

Buitendag

Vrijdag 8 juni is het grote feest!!!

Alle kleuters zijn supernieuwsgierig en hebben er ontzettend veel zin in. Ze hebben heel goed geoefend in spoorzoeken. Als je als (groot)ouder niet bij een activiteit staat, kom dan wel gezellig langs. Tegen half 10 zijn we in het Mheenpark (bij "de bult" en het theater) en worden we ontvangen door de theatergroep. Tegen half 12 zal de ochtend afsloten worden en lopen we samen naar school terug. Deze sfeer moet iedereen meemaken ..... Kinderen, (groot)ouders, 8ste jaars en leerkrachten maken er samen een geweldig en uniek feest van.

Touchscreens

Onze nieuwe touchscreens zijn binnen. Deze kunnen niet alleen omhoog en omlaag, maar ze zijn verrijdbaar en kunnen zelfs gekanteld worden naar een horizontaal werkvlak.
Dinsdagmiddag hebben we onze eerste uitleg erover gehad. Stapje voor stapje zullen we alle mogelijkheden wel ontdekken. 
Op deze touchscreens zullen we ook in de komende weken een digitaal kiesbord uitproberen met de kinderen. We zijn allemaal benieuwd hoe dat zal gaan uitpakken.

Boormachine

Hebben jullie bij de Vuurvlinders de prachtige, nieuwe, houten kleuterboormachine al gezien? Ook weer 1 van de nieuwe dingen die we hebben aangeschaft voor de kleuters. Hij zal de komende weken rouleren in de drie groepen. Probeer hem maar eens uit, super leuk.

Vragen aan je kleuter

Van 1 van de ouders hebben we een leuk stukje gekregen met daarin tips voor als je kleuter weinig vertelt over school. Klik hier voor de tips: Vragen aan je kleuter

Dierengeluiden

Misschien hebben jullie het vorige week al gezien, alle groepen hebben een nieuw touchscreen. De juffen zijn samen met de kinderen al een beetje aan het uitproberen geweest. De nieuwe borden zijn verrijdbaar en hebben een inwendige computer. Ook zitten er een hoop leuke en leerzame tools op die we bij de lessen kunnen inzetten.

We zitten nog midden in de toetsweken, vorige week rekenen, deze week spelling en volgende week begrijpend lezen. Nog eventjes dus.

Ook deze week is het weer lekker warm, kinderen mogen een flesje of beker met dop en water meenemen naar school. Deze mogen ze in de gang of op hun tafel zetten.

Groep 5 is al een aantal weken bezig met topo, als voorbereiding op de bovenbouw. De eerste groepen hebben al de topotoets gehad, andere groepen hebben hem deze week. Eerst worden alle provincies overhoord en daarna de hoofdsteden.

Vanaf nu gaan we weer regelmatig buiten gymmen. Als dat het geval is gaan we niet omkleden en houden we onze gewone kleding aan voor de gym. Het is handig dat de kinderen dan wel fijne schoenen hebben en niet de zaalschoenen buiten gaan gebruiken. Dus geef even extra gymschoenen mee voor buitengym op de dinsdag en donderdag. De Muizen hadden vorige week al geluk met een atletiekles op het veld. Dit was naar aanleiding van het weekthema van Pim over atletiek.

Ook in deze laatste schoolweken zijn we bezig met de tempotoetsen. Voor groep 3 is dat oefenen met plussommen onder de 10, voor groep 4 de tafel van 1 t/m 5 en 10, voor groep 5 alle tafels.

BovenBouwBezigheden

CITO toetsen

Ieder jaar worden in januari en juni de CITO-toetsen afgenomen. Zo kunnen we de doorgaande lijn van de ontwikkeling van de kinderen goed volgen. Groep 8 doet deze ronde niet meer mee, omdat zij de afsluitende eind-CITO in april gemaakt hebben. We willen jullie vragen om geen afspraken onder schooltijd voor de tandarts/orthodontist/dokter/enz. te maken gedurende de afnames in juni.

Pre-adviezen groep 7

Op 22 juni krijgen de leerlingen van groep 7 hun rapport. Hieraan gekoppeld krijgen ze het “pre-advies”. Dit houdt in dat leerling en ouder(s) uitgenodigd worden voor een gesprek, waarin op basis van de ontwikkeling tot nu toe een voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs wordt gegeven. Om tot een passend advies te komen (in welk type onderwijs zien we deze leerling succesvol zijn) kijken we naar de gehele ontwikkeling van de leerling. De CITO-toetsen zijn hier een onderdeel van. De bedoeling van het pre-advies is dat jullie tijdig een idee hebben in welke richting je kunt gaan kijken als de scholen voor voortgezet onderwijs in januari hun open dagen houden. Binnenkort volgt een mail over de planning van de pre-adviesgesprekken.

Project “Groeien en Bloeien”

In iedere BB-groep staan momenteel kasjes en bloempotten waarin van alles gekweekt wordt. Sommige plantjes groeien zo hard dat ze inmiddels een plekje in de schooltuin hebben gekregen.

Kamp schooljaar 2018-2019

Op maandag 17, dinsdag 18 en woensdag 19 september gaan we met alle drie BB-groepen tegelijk op kamp. We doen dit bewust aan het begin van het schooljaar, zodat de kinderen die in een nieuwe samenstelling een groep vormen elkaar goed leren kennen. We zijn bezig met de voorbereidingen en hebben wederom een leuke nieuwe locatie gevonden. We gaan weer op de fiets, dus het is aan te raden in de zomervakantie even de fiets goed te controleren en op zoek te gaan naar een passend regenpak. Binnenkort volgt een mail met daarin meer info en de oproep voor ouders die het leuk vinden mee te gaan op kamp zich aan te melden. Bij te veel aanmeldingen wordt er geloot; vóór de zomervakantie is bekend wie er mee gaan.

Inzet groep 8 tijdens de buitendagen

Het is een mooie traditie op De Mheen dat groep 8 bij de jaarlijkse “Buitendag” van de onderbouw helpt. Deze week is het op vrijdag 8 juni zo ver! Inmiddels zijn er afspraken gemaakt met de begeleidende ouders van de onderbouwleerlingen over de inzet van de 8e jaars. Een paar leerlingen uit groep 8 doen mee met de toneelgroep; dit is een groep ouders en leerlingen die de buitendag opent en afsluit. Zij zijn bij zowel de middenbouw- (6 juni) als de onderbouwbuitendag (8 juni) betrokken. Alvast heel veel plezier allemaal!

Afscheid groep 8     *** Belangrijk! Data en tijden ***

Sinds een paar weken gonst het in de school rond het afscheid van groep 8. De traditionele musical krijgt een iets andere vorm… waarover we natuurlijk nog niet al te veel gaan verklappen. Er wordt op de vrijdagochtenden hard gewerkt aan de inhoud, en op middagen door de week wordt er aan het decor gewerkt. Zet vast in uw agenda dat voor genodigden (informatie over het aantal personen per leerling volgt) de voorstelling op dinsdagavond 10 juli plaatsvindt. Inloop met koffie/thee vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur.

Op woensdag 11 juli mag groep 8 even lekker uitslapen nadat het dinsdagavond wat later is geworden. Zij komen in de ochtendpauze op school, waarna in de groepen het afscheid dat door groep 6 en 7 is voorbereid plaatsvindt. Aan het eind van de ochtend, rond 12.15 uur, vindt de “uitzwaaiceremonie” van groep 8 op het plein met de hele school plaats; bijzonder om als ouders het laatste moment van je zoon/dochter op de Mheen mee te maken.

Op donderdag 12 juli is groep 8 vrij. Met groep 6 en 7 ruimen we die dag het lokaal op en sluiten we het jaar af.

Belangrijk voor oud-leerlingen die willen komen kijken naar de musicalvoorstelling overdag: deze vindt dit jaar op de dinsdagochtend (10 juli) om 10.30 uur plaats! Geef dit vooral via social media aan elkaar door. In de middag is er geen voorstelling!

Kinderopvang

Vlindernieuws van de jongste vlinders

Bij het Vlindertje zijn we bezig met het thema bouwen.

Wat gaan we doen? Binnen het thema bouwen gaan we kijken waarmee je kunt bouwen en hoe je dat dan kunt doen.

We laten ook verschillende materialen zien en gaan tellen en kleuren en vormen bekijken.

Samen werken we om iets moois te bouwen, bijvoorbeeld een mooie grote toren.

Overig nieuws

Summer Camp

Deze zomer wordt het Summer Camp voor de eerste keer in Apeldoorn georganiseerd. Summer Camp is een week geheel in het Engels voor basisschoolkinderen. Deze vindt plaats in de eerste week van de zomervakantie.

 Meer informatie: www.summercamp.nl en summer camp (flyer).

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055