Nieuwsbrief De Mheen

11 april 2018

Cito eindtoets groep 8

Komende week vindt de eindtoets groep 8 plaats. Alle scholen van Leerplein055 nemen deel aan de Cito eindtoets. Het is voor kinderen een beetjes vreemd, want zij weten al wat ons advies is en krijgen deze week of komende week al definitief te horen welke school zij volgend jaar gaan bezoeken.
Voor scholen is die eindtoets wel van belang. Wij kunnen dan analyseren op welke fronten wij goed en minder goed presteren. Met die gegevens kunnen we de plannen voor de komende jaren bijstellen of nieuwe plannen maken. Ook is het een toets die door de inspectie goed wordt bekeken en gewogen. Wij moeten als school boven een norm scoren.
Dit schooljaar hebben we hier met de huidige groep 8 veel aandacht aan besteed. Naast individuele gesprekken met kinderen (Ben je tevreden? Kun je nog iets verbeteren?)  is er ook aandacht voor onderdelen waarvoor wat extra instructie gewenst is (groepje met werkwoordspelling of breuken). Op deze manier is iedereen goed voorbereid en halen we een score die rust geeft. Ook merken we in de klassen dat onze 8-ste jaars goed willen scoren. Ze willen echt laten zien wat ze in zich hebben. Óf zelfs er een schepje bovenop doen.

Onderwijs ontwikkelingen

Deze week vindt de derde reeks plaats rondom didactisch handelen. Zoals bekend (ook) op onze school een aandachtspunt. Elke ochtend is er een deskundige aanwezig en zij filmt een les. Op dezelfde ochtend is er ook gelegenheid dit samen te bespreken aan de hand van de opname.
Het mooie is dat wij sinds september 2016 al werken aan de instructie (EDI model). Vanaf september 2017 zijn alle directeuren opgeleid om via een kijkwijzer dit aspect ook vaker te observeren.  Dit heeft er toe geleid dat elk teamlid eigen aandachtspunten heeft geformuleerd die nu ook tijdens de filmopname centraal staan.
In ons geval is het iets complexer omdat wij slechts 3 of 4 echte instructiemomenten kennen in de groepen 3 t/m 8. De rest vindt plaats in de stamgroep en dan moet je steeds schakelen: de jongste of oudste kleuters? Alleen groep 4 met lezen of zal ik begrijpend lezen voor gr. 6-7-8 gelijktijdig starten?
Een opname van zo'n les is prachtig om eens terug te kijken en geeft  veel gespreksstof.

De deskundige leidt op woensdagmiddag een studiemiddag voor ons hele team die hoort bij onze veranderingen en aandachtspunten. Op de dinsdag- en donderdagmiddag bekijkt ze samen met IB-er  (Monique en nu ook Mirjam)  en directeur (Ben)  of de ingezette verbeteringen ook effect hebben.
Het is heel intensief, maar wij zien ook echt verbeteringen.

Nieuwe stamgroep komend schooljaar

Dit bericht is al eerder verschenen in de nieuwsbrief. Nu maken we bekend dat we een extra groep gaan maken dus een vierde middenbouwgroep. We krijgen ruim 100 kinderen in de middenbouw dus elke groep ± 26 kinderen.
Dit heeft veel consequenties. Allereerst de ruimte in de school, welke leerkrachten komen erbij? wie gaan er dan samen een groep draaien? welke kinderen gaan naar die nieuwe groep? welke naam krijgt die groep.

Het verdelen van de kinderen vraagt ook iets van jullie, de ouders van deze kinderen. Het is een lastige klus. Weinig kinderen willen vrijwillig naar een nieuwe groep en ook de huidige juf(fen) willen geen kinderen “weggeven”. Toch zal dit moeten, anders lukt het niet.

Wij gaan aan de slag en zullen tussentijds melden wat er zoal bekend is. Binnen Leerplein055 is bekend welke vacatures er zijn en wie er graag op De Mheen wil werken.

Als de bezetting van de groepen rond is, nodigen wij jullie uit om deze verandering op een avond verder toe te lichten.

Schoolfotograaf

Op maandag 16 april komt de schoolfotograaf. Dit jaar beginnen ze met de broertjes/zusjesfoto van kinderen die niet (meer) op de Mheenschool zitten. Wij vragen je, als je hier gebruik van wilt maken, uiterlijk om 9.00 uur aanwezig te zijn.

Als uit een gezin alle kinderen op de Mheen zitten, dan wordt deze broertjes/zusjes foto onder schooltijd gemaakt. Ouders zijn hierbij niet aanwezig.

En voor de kleuters geldt: Neem je knuffel mee, want die mag ook op de foto!

 

Nieuws  van de sportcommissie

Sportdag

Op donderdag 26 april is het zover: Onze jaarlijkse sportdag. Het was even passen en meten, maar het is gelukt. Bedankt voor alle hulp! Als u zich opgegeven heeft als hulpouder, dan krijgt u binnenkort bericht. We gaan er weer een gezellige, sportieve dag van maken! We hopen op mooi weer, zeker omdat vrijwel alle activiteiten buiten plaats zullen vinden. Mocht het écht niet door kunnen gaan, dan zullen we de spelletjesmiddag verplaatsen naar de ochtend. Denk deze dag aan sportieve, lekker zittende kleding. De activiteit die binnen

gehouden wordt, is voor de middenbouw en gebeurt op sokken. De kinderen hebben dus enkel goede, stevige buitenschoenen nodig! De kinderen krijgen wat drinken en een kleine snack. Maar een eigen flesje/bidon die gevuld kan worden met water is zeker aan te raden.

In de middag zullen de kinderen bezig zijn met denksporten. In de bovenbouw zullen er een aantal kinderen uitgeloot worden en naar de trampolinezaal in Apeldoorn gaan. Mocht uw kind uitgeloot worden, dan ontvangt u eind van de week meer informatie per mail.

De sportdag staat tevens in het teken van de Koningsspelen. De dresscode is dus: ORANJE!!!!

Schoolvoetbal groepen 5 en 6.

Ook voor de groepen 5 en 6 staat er weer een voetbaltoernooi op de planning, namelijk op woensdagmiddag 16 mei. De kinderen kunnen zich nog opgeven t/m vrijdag 13 april a.s. De inschrijfformulieren hangen op de deur van iedere stamgroep.

Sport van de maand

Komende maand staan Capoeira (groepen 4 t/m 8), BMX (groepen 4 t/m 8) en Skeeleren (groepen 6 t/m 8) op het programma. Opgeven kan via https://sportstimulering.accres.nl/sport-van-de-maand/

Mocht u nog geen account hebben, dan kunt u zich inschrijven. De kosten bedragen 2,50 per jaar. https://sportstimulering.accres.nl/account/register

Vlindernieuws

Thema's

We hebben met de hele school het thema “Mijn lijf” afgesloten met een prachtige tentoonstelling. Het is voor ons altijd prachtig om te zien hoe trots de kinderen zijn en hoe goed ze kunnen uitleggen wat we allemaal gedaan en geleerd hebben. Dan loop je als juf toch wel even naast je schoenen van trots.  Het thema “ baby/oei ik groei” laten we bij De Vuurvlinders en de Koolwitjes nog even doorlopen. Leuk voor de nieuwe ouders, die komende week weer de school komen bezoeken op onze Open Dag. 

Bij de Citroenvlinders hebben we komende week een nieuw thema. Amber , onze PABO studente gaat aan de slag rondom het thema “ Restaurant” . We zijn benieuwd wat we daar allemaal over gaan ontdekken en leren.  

Foto's

Fotografe Astrid heeft tijdens het laatste thema prachtige foto’s gemaakt van groepjes kinderen met de opdracht: "wat hebben jullie hetzelfde?" Enkele van die foto’s zijn groot afgedrukt en hangen nu in lijsten op de benedenverdieping van de school. We willen ze nog even laten hangen, want ze zijn zo mooi. Daar willen we nog even van genieten. Er komen bestellijsten op de deuren van de groepen te hangen, zodat jullie ook kunnen nabestellen.  

Schoolfotograaf

De  schoolfotograaf komt op maandag 16 april. Dus trek je mooiste, leukste, stoerste outfit aan, zorg dat je haar goed zit en natuurlijk een stralend humeur, want dan krijg je de mooiste foto’s! 

Leren vanuit rollenspel

Is het jullie al opgevallen dat er tijdens de laatste paar thema’s in de kleutergroepen een themahoek is ingericht waarin we het rollenspel stimuleren? Tijdens het werken over de baby hebben we de baby in bad gedaan. Er hangen foto’s of kaarten in de themahoek om de kinderen te ondersteunen, b.v.: wat moet je allemaal klaarleggen voor de baby in bad kan? ( kleding, schone luier, handdoek etc. ) Waar moet je op letten voor de baby in het water gaat? (temperatuur controleren!).  Hoe houd je de baby vast? etc. We zien dat er zo ook in de huishoek een rijker spel ontstaat en kinderen  spelenderwijs veel leren. 

Citroenvlinders zoeken hulp bij tutorlezen

Op donderdag van 8.30 uur tot 9.00 uur gaan de oudste kleuters tutorlezen. Daarbij gaan de kleuters met een bovenbouwer naar de hal of een leeg lokaal om te luisteren naar een mooi prentenboek of, in een enkel geval, zelf te lezen. Anita heeft dan een half uur de jongere kinderen apart om in een kleine kring van alles te doen en te ontdekken. Op twee plekken tegelijk zijn, is dan best lastig. Toch merken we dat de tutorlezers ook sturing en toezicht nodig hebben. Welke (groot)ouder(s), heeft/hebben er op donderdag tijd om een half uurtje te blijven en de tutoren te ondersteunen? We leggen je uiteraard precies uit wat er van je verwacht wordt. Nieuwsgierig? Trek Anita maar even aan de jas deze week!  

Welkom

Bij de Citroenvlinders hebben we Robin mogen verwelkomen. Zij start na de meivakantie in groep 2. 

Bij de Vuurvlinders is Ferran begonnen en is Timur al een paar keer op bezoek geweest. Welkom op de Mheen allemaal, we wensen jullie veel plezier!

Dierengeluiden

Afsluiting project

Afgelopen vrijdag hebben we ons project afgesloten met een tentoonstelling. Hierbij hebben wij een dans `popping´ laten zien, die we eerder die week hebben geleerd. We hebben toen kunnen genieten van een prachtige workshop. De kinderen deden enthousiast mee en ze hebben echt genoten.

Nieuws van de sportcommissie.

We horen regelmatig dat informatie over bv. de Sportdag of schoolsporten niet overkomt. Informatie kunt u vinden onder het kopje `nieuws van de Sportcommissie` in de Mheeninkjes. Op deze manier hopen we alle ouders van school te kunnen bereiken en hoeven we geen aparte meldingen te doen bij de verschillende bouwen.

Ook deze keer staat er informatie o.a. over de sportdag!

Mochten jullie vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Kim Karakaya-Maes (Muizen) of Anita Gezer-Lieferink (Konijnen).

Schoolvoetbal groepen 3 en 4.

Op woensdag 18 april (het toernooi) en vrijdag 20 april (de finale) organiseert AGOVV onder de naam Voetballen In Een Echt Stadion 2018 voor het derde jaar op rij een schoolvoetbaltoernooi voor kinderen uit groep 3 en 4. Teams van alle basisscholen in Apeldoorn kunnen die twee dagen tegen elkaar strijden voor een supergrote wisseltrofee! Onze school doet weer mee met maar liefst 3 teams. Komen jullie de kinderen ook aanmoedigen? De wedstrijden worden tussen 14.30 en 17.00 uur gespeeld. Tot dan!

De spelers ontvangen eind deze week meer informatie.

BovenBouwBezigheden

Cito groep 8

Het aftellen is begonnen, nog een week en dan start groep 8 met de Cito eindtoets. Alle voorbereidingen zijn in volle gang. De kinderen hebben oude citotoetsen bekeken en besproken zodat ze een beetje weten wat ze kunnen verwachten. Hopelijk blijft hierna een gezonde spanning over en is er niet te veel stress.

Project

Vorige week is ons project over het lichaam/de organen afgesloten. Deze keer niet met een verslag maar m.b.v. het maken van filmpjes. Gaaf om te zien dat de kinderen op een andere manier betrokken werden bij dit onderwerp. Deze manier van informatie verwerken en delen willen we zeker vaker gaan inzetten. 

Ook waren er de afgelopen periode gastsprekers, bij wie de kinderen allerlei vragen mochten stellen. Prachtige gesprekken die veelal thuis werden voortgezet.

Schoolverpleegkundige

Deze week en de komende weken zijn de kinderen van groep 7 allemaal uitgenodigd bij de schoolverpleegkundige. Een kleine APK om samen met kind en ouder te kijken hoe het er voorstaat. Geen uitnodiging ontvangen en wel een kind in groep 7? Laat dit even weten. Mocht een afspraak niet uitkomen, kijk dan even of je kunt ruilen (alle stamgroepsleidsters hebben een overzicht van de afspraken). Als het niet lukt, meldt dit dan via de gegevens die in de brief vermeld zijn.

Verkeersexamen

Dinsdag mochten de 7de jaars laten zien hoe verkeersveilig ze zijn. Theoretisch wisten we al dat ze allemaal een voldoende hadden. Of ze geslaagd zijn voor hun praktijkexamen horen ze binnenkort. Dan krijgen ze ook een echt verkeersdiploma uitgereikt. 

Wij willen hierbij de ouders die meegefietst hebben nogmaals bedanken voor hun hulp.

Klasbord

Ondertussen hebben alle drie de bovenbouwgroepen een Klasbordapp waarin we bezigheden van de kinderen met jullie delen. Dit is een beschermde omgeving waardoor de privacy gewaarborgd wordt en we met elkaar mooie momenten kunnen delen. 

De app is alleen bedoeld voor de ouders/verzorgers van de kinderen. Een leuke manier om samen met zoon of dochter mee te kijken bij schoolse zaken.

Schoolvoetbal

Woensdag (bij het uitkomen van deze Mheeninkjes) mogen de jongens EN de meiden van groep 7/8 de eer van de Mheen verdedigen in de volgende ronde van het schoolvoetbal. We wensen ze allemaal veel succes en vooral veel sportplezier.

Kinderopvang

BSO nieuws

Op de Bso zijn we bezig met het thema lichaam. Een paar weken terug hebben we met de kinderen allerlei dingen geproefd waarbij de kinderen aan moesten geven wat gezond was en wat ongezond. Daarnaast hebben we allerlei knutselactiviteiten gedaan die met het thema te maken hebben. Bij bso 1 hebben we de huishoek veranderd in een ziekenhuis.

Het is bijna meivakantie en wij bieden in deze vakantie weer een leuk, gevarieerd en uitdagend activiteitenprogramma aan. Deze meivakantie zullen we aan de slag gaan met het thema Disney.

Ons volgende thema is lente en willen we weer uitstapjes maken naar het park.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055