Nieuwsbrief De Mheen

15 november 2017

Zwangerschapsverlof

Op dinsdag 21 november gaat Monique met verlof en het is gelukt om haar te vervangen. De IB taken worden door Mirjam Hafkamp vervangen. Zij werkt ook binnen Leerplein055 als IB-er op een andere school. Zij gaat bij ons werken op maandag (hele dag), woensdag- en vrijdagochtend.
Dit is wel even anders dan bij Monique die 4 dagen beschikbaar is. Mirjam is te bereiken via mhafkamp@leerplein055.nl


Naast de IB taken deed Monique nog veel meer. Die andere taken worden grotendeels door Saskia overgenomen. Zij gaat dit doen op maandag en vrijdag en blijft op woensdag en donderdag gewoon werken in de Berenbende. Eline neemt dan elke vrijdag die groep voor haar rekening. Voor de Berenbende verandert er eigenlijk niets.
Wij wensen Monique een heerlijk verlof en Mirjam en Saskia succes met deze vervanging.

Vlindernieuws

Project techniek

Wat genieten wij allemaal van ons project: techniek. Nadat we verschillende geluiden hebben onderzocht, zijn we nu vooral bezig met muziekgeluiden.
Wat zijn er toch veel verschillende muziekinstrumenten, met ieder een prachtig geluid. In alle groepen is er al van alles besproken, bekeken, geluisterd en geknutseld over de instrumenten. Iedereen heeft wel een instrumentje gemaakt. Fijn zo'n grote betrokkenheid. 

Gebarentaal

Wietske, de moeder van Jurre heeft de Koolwitjes via gebarentaal twee liedjes aangeleerd. Wat waren ze trots dat ze het zo snel konden laten zien. 

Live muziek

En dan is er natuurlijk LIVE  MUZIEK in alle groepen.
Dat hebben we het afgelopen week mogen beleven.
Als eerst kwam Janneke, de moeder van Gijs, in elke groep een liedje spelen op de dwarsfluit. 4 kinderen van de Vuurvlinders leerden ons onder haar begeleiding een liedje "Huis vol geluiden". Ze ontvingen van ons een groot applaus.

De vader van Marian heeft ooit een prachtig draaiorgel gemaakt. Bij de ingang van de school staat het orgel te stralen op de kijktafel. Zelfs de boeken met muziek waren zelfgemaakt. Bij Marian in de klas mochten alle Vuurvlinders en Koolwitjes even draaien. Dat was nog best een zwaar klusje, maar bij iedereen was er een mooi wijsje te horen. Misschien kunnen de Citroenvlinders deze week ook nog een keer draaien. 

Vioolles

Baukje, de vioollerares van Anita had twee koffers mee: 1 met een kleine viool en 1 met een grote viool. Ze leerde ons van alles over de violen. Wat waren de kleuters nieuwsgierig. Zij speelde een mooi lied op de viool en wij mochten ook nog  de viool zelf vasthouden. Of je hield de kleine viool vast of je mocht de strijkstok gebruiken. Dat zag er prachtig uit. Bijna iedereen wil nu op vioolles!!!!! 

Grote glanzende instrumenten

De opa van Rafael en Theo, de man van Marian, bezochten samen elke groep met drie grote glanzende instrumenten. Zij spelen samen in Big Band Apeldoorn. Opa Bert speelde voor ons op de "gouden"  saxofoon en Theo had twee "zilveren"  trompetten mee (eigenlijk heten ze trompet en cornet). Wat kwamen daar  mooie (soms een beetje harde) geluiden uit. Ze speelden liedjes die wij mee konden zingen. Het leek wel een klein orkest.
Met een groot applaus namen we afscheid . 

Orpheus

Woensdag 15 november gaan we naar Orpheus. In de schouwburg krijgen we een rondleiding en ook horen we iets over de techniek.
Aansluitend gaan we genieten van een voorstelling. Speciaal voor onze vlinders. Marij, de moeder van Sepp, heeft dit voor ons geregeld.
Geweldig hoe snel het vervoer was geregeld. Bedankt hiervoor.
In de volgende Mheeninkjes zal hierover een verslag komen.

Sint

En dan is het bijna zover ........ 18 november komt de Sint in Apeldoorn.
Op 23 november mogen de kinderen hun schoen zetten. Graag aub volgende week een oude schoen mee naar school, dan gaan de kinderen die mooi versieren.
Op 30 november hebben we alle ouders nodig om ons van 19.00 uur tot 21.00 uur te helpen.
Op vrijdag 1 december komt Sint met zijn Pieten op De Mheen. 's Morgen zullen we Sint en gevolg allemaal welkom zingen aan de straat, maar de viering is zonder ouders.
We hebben er weer erg veel zin in. 

Blokuurhulp

We hebben nog altijd blokuurhulp nodig. Dus............
Kijk op de lijst op de deur. Jullie zijn van harte welkom.

Dierengeluiden

Muziek en techniek

In de middenbouw zijn wij met muziek en techniek bezig. In de groep worden proefjes gedaan met geluid. Wat is geluid nou eigenlijk? Ook kijken wij hoe het nou komt dat er geluid uit een instrument komt en wat je daar voor nodig hebt. Daarbij komt natuurlijk ook de werking van het oor aan bod. 

Elke donderdag is er een circuit. Bij de Egels leer je welke energiebron nodig is om klank voort te brengen, bijvoorbeeld slagkracht, blaaskracht maar ook schudden, tokkelen, strijken, wrijven, aanslaan enz. Hierna gaan de kinderen zelf een panfluit maken en zelfs een echt liedje blazen op de panfluit! Hoe gaaf is het dat dit gewoon lukt! 

Bij de Konijnen is er ook veel te leren over geluid. De kinderen hebben op een prachtige creatieve manier een zogenaamde “Geluidsmachine” gemaakt. Daarbij moest er veel overlegd en samengewerkt worden. Dit ging fantastisch en de “Geluidsmachine” draaide op volle toeren.  

Bij de Muizen kan er tijdens het circuit een muzikaal hoorspel gemaakt worden. 

Daarnaast gaan de Muizen proberen een band te vormen met zelfgemaakte instrumenten. 

Circulatievolleybaltoernooi

Afgelopen zaterdag deed de middenbouw met maar liefst 5 teams mee aan het circulatievolleybaltoernooi in de Mheenhal. Onze 3 teams uit groep 3 en 4 speelden op niveau 1 en de 2 teams uit groep 5 speelden op niveau 2. 

Er is in alle teams fanatiek en sportief gespeeld en we hadden dan ook een erg gezellige, sportieve middag. Aan het eind van de middag waren er 2 hele spannende finales en is zowel op niveau 1 als op niveau 2 een team van De Mheen op de eerste plaats geëindigd. 

Knap gedaan volleyballers! 

Tafels

Iedere vrijdag hebben de vijfdejaars een tafeltoets. De tafels van 1,2,3,4,5,9 en 10 komen aan bod. Het is de bedoeling dat de kinderen in 3 minuten 60 sommen maken. Zij moeten er 48 goed hebben! Binnenkort gaan de tafels van 1 en 10 eraf. Dan wordt het moeilijker. Wil je dit thuis ook oefenen maak dan een blad van 60 sommen op somprint.nl 

De vijfdejaars komen er steeds meer achter dat je de tafels ook echt nodig hebt. De deelsommen komen nu aan bod en "Tjee... dat zijn gewoon omgekeerde tafelsommen! " 

Herinnering!

Denken jullie nog aan die belangrijke donderdagavond!! Op 30 november zien wij jullie graag om 19.00 uur in de stamgroep van jullie kind met geweldige ideeën voor een knalsurprise! 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055