Nieuwsbrief De Mheen

11 oktober 2017

Bovenbouw

Al langere tijd proberen we in de Bovenbouw tijd te winnen. Het programma zit vol en het werk er omheen is veel. Daarom hebben we ook 5 oktober gestaakt. Nu hebben we besloten dat we in elk geval dit schooljaar geen huisbezoeken doen in de bovenbouw. Om dit deels op te vangen, nodigen we nu tijdens oudergesprekken ook de kinderen uit mee te komen. Dit heeft ook veel andere voordelen en levert mooie gesprekken op. Het proberen waard.

Eet- en drinkkring

Elke ochtend is er een eet- en drinkkring in elke groep. Het is de bedoeling dat kinderen een boterham of fruit eten. Dit is nu niet bij alle kinderen het geval. Het is al jaren een gebruik dat kinderen hun pakje of plastic flesje weer mee naar huis nemen. Dit heeft te maken met het afvalbeleid voor scholen. Wij kunnen het niet scheiden en het geeft veel extra afval. Daarom geven we dit soort afval weer mee naar huis. Steeds meer kinderen drinken water of nemen een gewone beker mee met (eigen) drinken. Dat juichen wij toe. Geeft ook geen afval.

Derk in Oeganda

Derk, oud-stagiair van Agnes, is alweer een aantal weken aan het werk in Oeganda. Mocht u geïnteresseerd zijn in wat hij doet, dan kunt u hem volgen via Facebook: https://www.facebook.com/DerkvoordeKlas/

Vlindernieuws

Viering

Wat hadden de Koolwitjes en de Vuurvlinders een leuk optreden bij de viering op 4 oktober! De Koolwitjes lieten zien wie er in de verschillende huizen in het kanjerdorp wonen en hadden hier een mooi lied bij. Jenna, Jaylisa en Lizz konden erg goed het versje over de egel vertellen. De egel was vorige week in de zandbak gevonden en samen met Yvette hadden de kinderen er een gedicht over gemaakt. De moeders van Shion, Roosmerijn en Devid hadden de Koolwitjes prachtig geschminkt in tijgers, konijnen, vogels en apen. De Vuurvlinders hadden elkaar geschminkt. Dat zag er geweldig mooi uit. Echte kunstenaars. Ze zorgden er met hun lied voor dat alle kinderen tijdens de viering meededen.
De grote lummels lieten ook nog hun eigen boek zien dat ze gemaakt hadden met Ellen. Benieuwd naar de digitale versie van het boek? Kijk dan op: https://www.youtube.com/watch?v=jiZWNsj_0vk

Berg en Bos

Op vrijdag 6 oktober zijn alle Vlinders naar Berg en Bos geweest om te wandelen en paddenstoelen te bekijken. Gelukkig zagen we er veel, maar we zagen, en voelden ook veel regen. Ons uitje duurde daardoor korter dan gepland. Fijn dat zoveel ouders hebben geholpen!

De inloop

Het is voor iedereen even wennen dat de hulpjes nu al om 8.30 uur op tafel gaan staan om de ouders gedag te zeggen en uit te zwaaien, maar het nieuwe ritme bevalt ons wel. We hebben meer tijd om tijdens het doorspelen nog even bij een groepje kinderen aan te sluiten en er is meer rust vanaf 8.30 uur. We blijven het erg gezellig vinden als jullie als ouders vanaf 8.15 tot 8.30 uur nog een spelletje meedoen in de groep.

Oudergesprekken

Deze week, op donderdag 12 oktober, zijn er oudergesprekken in de groepen. Er zijn veel inschrijvingen. We vinden het fijn iedereen een paar keer per schooljaar te spreken.

Spelletjes spelen in de groep

Aankomende vrijdag, 13 oktober, hebben we een spelletjesviering in de groep. Vanaf 11.45 uur zijn (groot)ouders welkom in de groep om gezelschapsspelletjes te spelen. Eigen spelletjes meenemen, mag natuurlijk ook!

Kleding

Denken jullie eraan dat geleende kleding van school (voor ongelukjes) weer terugkomt? De bakken zijn bijna leeg en we hadden aan het begin van dit schooljaar heel veel reservekleding. Kijk dus even in de kast of er nog iets van school ligt. Heeft je kind vaak ongelukjes? Zorg dan zelf voor een set reservekleding in de tas.
Het weer is echt herfstig dus denk aan gepaste kleding voor jullie kinderen. We gaan elke dag naar buiten, ook als het zachtjes regent. Laarzen en een lekkere warme jas zijn op zulke dagen fijn. Als kinderen met regenlaarzen naar school komen, trek dan a.u.b. in de groep even de gymschoenen aan.

Herfstvakantie

Van 14 t/m 22 oktober is het herfstvakantie. Na de vakantie werken we een weekje zonder thema en daarna start een schoolbreed techniekproject . Dat wordt nog per bouw ingevuld dus het thema is nog een verrassing.
We wensen alle Vlinders een fijne herfstvakantie!!!

Dierengeluiden

Viering

De Egels en Konijnen mochten afgelopen vrijdag op het podium voor de grote viering. De egels lieten een spel uit de groep zien en zongen het lied over "De grote banaan uit Afrika". De konijnen vertelden wat ze hebben geleerd bij het waterthema en ook zij sloten af met een lied. Het is altijd een bijzonder moment als de nieuwe groepen voor het eerst op het podium staan.

Weekthema's

Bij de Muizen startte vorige week het weekthema Honden en alle Muizen zijn bezig met de verwerking daarvan. Sommige kinderen zoeken informatie voor een verslagje, er wordt een toneelstukje geoefend, een strip- en een tekstverhaal gemaakt, er wordt geknutseld etc. etc.; kortom iedereen is lekker bezig. Na de vakantie kunnen we het aan elkaar laten zien en start ook het volgende weekthema al weer snel.
Bij de Egels was er een prachtige weekthemakring over stoommachines. Er was zelfs een kleine, echt werkende stoommachine in de groep. Iedereen was daar wel van onder de indruk. Als je bij de Egels op de gang kijkt, zie je nog wat van dit onderwerp staan.

Kinderboekenweek

De kinderboekenweek heeft als thema "Griezelen". Ook daar is natuurlijk aandacht aan besteed. In de verschillende groepen zie je griezeltekeningen, worden griezelverhalen geschreven, wordt voorgelezen uit een griezelboek en worden zelfs griezelige toverdrankjes en spelletjes bedacht.

Je zou er bang van worden.

Agnes op bezoek bij Derk

Komende woensdag reist Agnes naar Derk, onze WPO-stagiair van vorig schooljaar, in Oeganda. Hij werkt daar 3 maanden op de school waar hij in zijn derde leerjaar ook stage heeft gelopen. Agnes komt in de week na de vakantie weer terug. Tot die tijd staat Ewout voor de Egels. Agnes, veel plezier in Oeganda en doe de hartelijke groeten aan Derk!

Spelletjesviering

Komende vrijdag is er in alle groepen een spelletjesviering. Alle (groot)ouders zijn vanaf 11.45 uur welkom in de groepen om met hun (klein)kind een gezelschapsspelletje te komen doen. Natuurlijk mogen de kinderen ook een leuk spel van huis meenemen.

De middenbouw wenst iedereen een fijne Herfstvakantie!!!

Mag ik mij even voorstellen

Mijn naam is Thom Nijenkamp. Ik ben 20 jaar oud en woon in Apeldoorn. Ik zit op dit moment in het eerste semester van het derde leerjaar aan de Katholieke Pabo Zwolle. Ik loop stage in de middenbouw bij de Muizen. Ik ben standaard op woensdag aanwezig op de Mheen maar dit zal af en toe wisselen i.v.m. verdere verplichtingen op de pabo zelf. Ook zal ik een aantal keer een volledige week aanwezig zijn. Ik zal overigens hoogstwaarschijnlijk alleen dit halfjaar rondlopen op de Mheen. Ik ga in het voorjaar namelijk een aantal maanden stage lopen in Nepal( centraal Azië) om daar het onderwijssysteem te leren kennen.

Verder ben ik een gedreven scout in hart en nieren. Ik ben op dit moment 15 jaar lid van de scoutingroep waar ik ben begonnen. Ook geef ik hier op zaterdagen leiding aan scouts tussen de 10 en 15 jaar oud. 

Tevens ben ik lid van AV34, hierbij train ik een aantal keer per week mee met de junioren en senioren(18 +).

Om extra geld te verdienen werk ik als assistent in de gehandicaptenzorg/begeleiding. Hierbij voer ik voornamelijk huishoudelijk werk uit en help binnen de bezetting wanneer nodig. Ik hoop jullie door middel van dit “korte” verhaal een beeld te hebben gegeven.

BovenBouwBezigheden

Luizen

Niet het leukste onderwerp: luizen. In de bovenbouw zijn ze al weken een hardnekkig probleem. Ondanks vele (ook extra) controles in de groepen, blijven er nieuwe meldingen komen. We doen dus opnieuw ook een beroep op jullie als ouders: controleer thuis regelmatig, niet alleen als je je kind ziet krabben… Bind lange haren in een staart of vlecht bij het naar school gaan, dit verkleint de kans op “overlopen”. Draag geen elastiekjes, haarfrutsels, petten en mutsen van een ander, want voor je het weet… De slogan tegenwoordig is ”Luis in je haar, kammen maar!”. Luizen lijken zo langzamerhand resistent voor de speciale shampoos die in de handel zijn. Het haar wassen met veel crèmespoeling is een veelgehoord advies. Mocht er in je gezin bij iemand hoofdluis gesignaleerd worden: controleer vervolgens alle gezinsleden. Meld het op school, zodat ook in de groepen waar broertjes/zusjes zitten opnieuw gecontroleerd kan worden. Gebruik de luizenzakken aan de kapstokken; sluit ze goed af als jas en tas erin gedaan zijn.

Viering deze week

Op het rooster van de vieringen staat deze week “gezelschapsspelletjes in de groep”. Dit betekent dat jullie vrijdag vanaf 11.45 welkom zijn in de groep van je zoon/dochter, om daar gezellig samen met anderen spelletjes te komen doen. Een leuke manier om kinderen uit de groep en wellicht ook nieuwe ouders te leren kennen. Wanneer jullie thuis een heel leuk spel hebben mag je dit natuurlijk meenemen.

Verslag van het kamp

Zowel op school als thuis zijn de kinderen bezig met het schrijven van hun verslag van het kamp. Deze week willen we dit afronden, zodat we na de herfstvakantie met nieuwe dingen bezig kunnen gaan. Informeer thuis ook eens naar de stand van zaken rond het verslag; wellicht is jullie hulp even nodig om het deze week af te kunnen sluiten. Het meeste typewerk wordt thuis gedaan, simpelweg omdat we niet voor iedere leerling een computer ter beschikking hebben. Een eigen laptop meenemen naar school mag. In de vitrinekasten en op de gangen bij de bovenbouwgroepen zijn deze week nog allerlei dingen van het kamp te zien.

Een bijzondere boekenkast en het nut van lezen

Op het raam van de Berenbende verschijnt dit schooljaar een bijzondere boekenkast. Van ieder stilleesboek dat een leerling uit heeft, tekent hij/zij de rug van het boek na en plaatst dan het boek in de “kast”. Zo wordt zichtbaar hoeveel en welke boeken er in de groep gelezen worden. Het stimuleren van het lezen, zowel op school als thuis, blijft ook in de bovenbouw van belang. Veel lezen vergroot je woordenschat, verhoogt je leestempo, en van deze dingen heb je profijt bij het begrijpend lezen. Als kinderen zeggen “ik houd niet van lezen” is het juist belangrijk om als ouder samen op zoek te gaan naar boeken die wel pakkend zijn; samen naar de bibliotheek gaan en een informatieboek over een bepaald onderwerp zoeken, of een serie (ben je eenmaal begonnen en zit je er helemaal ‘’in” dan wil je doorlezen!), of een stripboek, of een kookboek, of…. Verzin het …

“Doemiddagen” voortgezet onderwijs

Voor ouders en leerlingen van groep 8: de website www.vo-apeldoorn.nl geeft veel informatie en linkt door naar de websites van de scholen. Hier vind je ook wanneer de verschillende scholen “doemiddagen” hebben. Voor deze middagen moet je je zoon/dochter vooraf wel even aanmelden. Het is een leuke manier om alvast een paar middagen te kunnen “proeven” van het voortgezet onderwijs. Let op: deze middagen zijn alleen bedoeld voor de kinderen!

Medezeggenschapsraad

Morgen komt de MR weer bijeen. Onderwerpen als verkiezingen, jaarrekening, opvang en inspectiebezoek zullen de revue passeren.

Eerstvolgende vergadering zal 23 november zijn.

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055