Nieuwsbrief De Mheen

13 september 2017

Inspectie op bezoek

Donderdag komt het inspectieteam op bezoek. Zij kijken of de opbrengsten op orde zijn en vooral hoe wij instructie geven. In acht groepen komt iemand meekijken, daarom hebben we het rooster van donderdag anders gemaakt. De middenbouw gaat eerst de jas en tas ophangen bij de eigen groep en dan meteen naar de instructiegroep. Hopelijk kunnen we dan ook nog om 8.30 u beginnen. Zoals bekend: vanaf 8.15 u is iedereen welkom.

Staking op 5 oktober a.s.

Vorige week via een talkshow bekend gemaakt:  Op donderdag 5 oktober gaan de basisscholen staken. Ook de scholen van Leerplein055. Gisteren is er een brief verstuurd met uitleg. Hopelijk lukt het jullie om voor die dag opvang te regelen.

De kindermonitor komt eraan!

Dit najaar voert de GGD een groot onderzoek uit naar de gezondheid en leefstijl van kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Het gaat onder andere over voeding, bewegen, slapen en mediagebruik. We vragen alle ouders met kinderen in die leeftijd om een online vragenlijst in te vullen.

Doet u ook mee? Dat is belangrijk omdat..
.. Ouders de experts zijn als het om kinderen gaat. Uw mening telt!
.. We kinderen en ouders beter kunnen helpen als we weten hoe het met ze gaat.

In oktober ontvangt u via school een e-mail met de link naar de online vragenlijst. De vragenlijst is anoniem, uw antwoorden zijn niet terug te leiden naar u of uw kind.

Meer informatie over het onderzoek is HIER te vinden. Vragen over het onderzoek kunt u ook stellen aan de schoolverpleegkundige of schoolarts.

Alvast bedankt voor uw medewerking!

Even voorstellen

Mijn naam is Margriet Biewenga en sinds begin dit schooljaar ben ik hier om te leren van de directie (Monique en Ben) en hen te ondersteunen waar ik kan. Sinds 5 jaar ben ik werkzaam in het onderwijs, maar daarvoor ben ik leidinggevende in het bedrijfsleven geweest en heb ik mijn eigen bedrijf gehad (training & coaching). In 2016 heb ik mijn diploma gehaald voor Basisschooldirecteur. Omdat ik van oorsprong niet uit het onderwijs kom is er nog een aantal onderwijsinhoudelijke zaken die ik graag beter onder de knie wil krijgen. De Mheen biedt mij nu de kans hiervoor, wat ik ontzettend fijn vind!
Ik ben er altijd op maandag en donderdag, dus wellicht kom ik jullie dan een keer tegen.

Bedankt,
Margriet Biewenga

Glazen Huis in A'doorn

Dit media spektakel komt in Apeldoorn en dat is alom bekend. Ook school wordt nu bestookt met allerlei ideeën, aanbiedingen en zelfs bemiddelingen. Als team gaan we ons beraden wat wel en wat niet past binnen onze mogelijkheden.
Nu bij de kick off (nog 100 dagen en dan...) krijgen alle kinderen van de basisscholen een klein "glazen" huis spaarpot. Je ziet meteen dat deze is geleverd door een sponsor. Verdere schoolplannen rondom deze actie zullen we binnenkort bekend maken.

Sport van de maand

Sport van de maand bestaat ruim 20 jaar en is dé manier voor basisschoolkinderen om op een laagdrempelige manier kennis te maken met verschillende sporten en sportverenigingen uit de omgeving van Apeldoorn. Door deel te nemen aan verschillende sporten kun je ontdekken welke sport het beste bij jou past!  

De posters met alle sporten die aangeboden worden, hangen weer in de school en ook de boekjes zijn uitgedeeld.  

Ook in de maand oktober worden er weer een aantal leuke sporten aangeboden, zoals: handbal, survival, twirlen, karate, jeugdcircus. Inschrijven kan nog tot vrijdag 22 september, dus wees er snel bij!
Op de website: http://sportstimulering.accres.nl vinden jullie alle benodigde informatie en kun je je inschrijven onder het kopje "sport van de maand".  

Veel sportplezier!
Kim (muizen) en Anita (konijnen)

Vlindernieuws

Nieuwtjes

En toen was het alweer september. Wat zitten de kinderen (en teamleden) alweer lekker in het schoolritme. Fijn dat ook nu de kleuterouders snappen dat iedereen echt om half 9 op school moet zijn ;-). Wij hebben alleen het geluk dat ouders tot 8.40 uur nog even lekker samen met hun kind kunnen spelen.

De Koolwitjes en Yvette zijn alweer zo aan elkaar gewend, dat het helemaal niet "nieuw" voelt naast Carla. Houden zo en veel plezier met elkaar.

De Citroenvlinders zullen op woensdag t/m vrijdag voorlopig nog verwend worden met 2 juffen, Rachel en Anita. Lekker koppel samen.

De Vuurvlinders moeten helaas donderdag afscheid nemen van Guido. Hij gaat naar het Kentalis in Arnhem en zal daar extra taalondersteuning krijgen. We hopen dat hij daar ook snel zijn draai gevonden heeft. Dat moet lukken met zo'n vrolijk enthousiast jongetje! Simone jij weer bedankt voor alle energie die je in school hebt gestoken. Zijn er ouders in de onderbouw die haar taak in de FEESTCOMMISSIE wil overnemen? We weten zeker dat Simone jou/jullie met alle liefde wil inwerken.

Rijrichting

Nog een kleine herinnering (en misschien wel nieuw voor enkele ouders). Wij hebben op school een rijrichting afgesproken voor de auto's. Komt u naar school met de auto, rij dan via de kant van de Venkelstraat richting school en dan weer richting "bakker Toet" de Tormentilstraat uit. Dit hebben we bedacht voor een grotere veiligheid van alle kinderen. Spreek elkaar op een vriendelijke manier hierop aan als iemand dit nog niet weet of er even niet aan gedacht heeft.

Project vakantie

Wat hebben we genoten van de vele vakantieverhalen van de kinderen. Wat is het toch een mooie ondersteuning voor ze om de foto's te kunnen bekijken als ze over alle belevenissen vertellen. Al zijn we klaar met dit project, we hopen wel dat de laatste bladen ook nog binnenkomen. Het is toch jammer als de kinderen lekker bladeren in de vakantieklapper, genieten van elkaars foto's en ze vinden hun eigen blad er niet in.

Onthulling kunstwerk

Weten jullie nog dat wij aan het eind van vorig schooljaar zo'n geweldig project hebben gedraaid vanuit CultuurWijzer? Mariëlla (kleytuin.nl) kwam bij ons op school en heeft alle kleuters begeleid met het keramiek proces: eerst kleien (reuze eieren - rupsen - cocoonen - vlinders en letters) en daarna glazuren. Afgelopen donderdag hebben Mariëlla en partner Jeroen alles in de Vlindertuin opgehangen. Phoe dat was nog een heel werk! Nu hebben we dus ook echte kunst hangen, zo gaaf!

Aankomende donderdag 14 september gaan we samen met alle kleuters en de 3de jaars het echt onthullen en er een feestje van maken.

Omdat er bij sommige ouders en kinderen ook behoefte is aan een "denkplekje aan Ria" komt er tussen de kunstvlinders ook een mooi bordje voor Ria te hangen.
Alle kinderen van school krijgen nog wel een rondleiding door onze kleuters. Natuurlijk mogen jullie donderdag na schooltijd of vrijdag al gelijk kijken hoor met je kind!

Open kanjerles

Vorige week zijn we weer begonnen met de Kanjertraining. (Deze sociale training wordt schoolbreed gebruikt.)  Jullie zullen thuis vast wel verhalen hebben gehoord over de zwarte petten (pestvogels), rode petten (uitlach aapjes), gele petten (bange konijntjes) en witte petten (de kanjertijgers). Dagelijks horen ze weer meer van het verhaal, want Max heeft het Kanjerdorp ontdekt en maakt daar heel veel mee.

Jullie als (groot)ouders mogen vrijdag 22 september een open Kanjerles bijwonen in de vlindergroepen. We starten om 11.45 uur in de eigen klassen. Het is wel fijn als jullie op tijd aanwezig zijn, want het is voor de kinderen erg onrustig "komt mama nou wel of niet?" én het onderbreekt de uitleg/oefeningen waar we mee bezig zijn.

Paddenstoelentocht

Vrijdag 6 oktober gaan alle kleutergroepen weer naar Berg en Bos voor een herfstwandeling en natuurlijk gaan we paddenstoelen zoeken. Waar staan ze, hoe zien ze eruit? Ook met een spiegeltje eronder kijken, spannend hoor want je mag ze niet aanraken. We zoeken dus veel (groot)ouders die kunnen rijden en met de kinderen mee willen lopen in Berg en Bos. Ook bij slecht weer gaan we, we doen gewoon regenkleding aan. Willen jullie op de klassendeur de lijst invullen als je kan rijden?

GEZOCHT

Ouders/ verzorgers van leerlingen van de Vlinders die vier ochtenden in het schooljaar mee willen helpen om de vlindertuin te verzorgen. Het gaat hierbij om snoeien, schoffelen, bladruimen en overige tuin werkzaamheden.

Planning aankomend schooljaar 2017- 2018.

Week 43- Zaterdag 28 oktober
Week 04- Zaterdag 27 januari
Week 12- Zaterdag 24 maart
Week 21- Zaterdag 26 mei
Tijd, 9.30 – 12.00 uur

Voor interesse graag aanmelden via mailadres Joostterbeeke@kpnmail.nl

Dierengeluiden

Kennismakingsavond

Afgelopen maandag was de kennismakingsavond voor de middenbouw. Bedankt voor jullie komst! Als er nog vragen zijn, mag u altijd contact met ons opnemen.  
Hieronder enkele onderwerpen die besproken zijn:   

Ouderhulp 
Ook dit jaar hopen we dat we weer op jullie hulp kunnen rekenen, denk hierbij o.a. aan; stamgroepouder, blokuurouder, websiteouder, luizenouder, hulp bij handvaardigheidlessen en vervoer/begeleiding bij uitstapjes/excursies. Via de mail en dmv informatie op de deur houden we jullie op de hoogte.  
Op de deuren hangen lijsten om je op te geven voor reken/blokuurhulp. Alle hulp is welkom. Ook opa's en oma's mogen zich opgeven. 

Kringen 
De planning van de kringen hangt weer op onze deuren. Zetten jullie alvast in jullie agenda wanneer jullie kind aan de beurt is? Het is de bedoeling dat de kring samen met u wordt voorbereid. Inmiddels is de uitleg voor de verschillende kringen gemaild. Heeft u nog vragen, dan horen we dat graag. 

Schoonmaakrooster 
We willen jullie allemaal alvast heel hartelijk bedanken voor deze extra hulp. Samen zorgen we ervoor dat het lokaal, waar onze kinderen dagelijks hard werken, zoveel mogelijk schoon en fris blijft. Helaas is dit nodig, omdat het schoonmaakbedrijf maar een beperkt aantal uren heeft om alles schoon te kunnen maken.  
De schoonmaakroosters hangen weer op de deur. Zetten jullie de data vast in jullie agenda?  

Overblijven 
Als uw kind op een structurele (overblijf)dag niet overblijft of bij een ander kind van school over wil blijven, dient er vooraf schriftelijk toestemming van een ouder/verzorger, met handtekening, gegeven te worden aan de overblijfouder. De overblijfouders zijn namelijk verantwoordelijk en zonder toestemming van een ouder/verzorger, moet het kind op school blijven.  

Vakantiebladen

Er zijn m.b.v. de vakantiebladen al veel vakantieverhalen verteld door de kinderen. Nog niet iedereen heeft ze echter ingeleverd. De bladen hangen eerst op het prikbord en komen daarna in het rapport. Daarom is het ook belangrijk dat we van alle kinderen een blad hebben.

Stagiaires

Bij de Konijnen komt maandag t/m woensdag Mandy. Zij doet de opleiding onderwijsassistente. Bij de Muizen komt elke woensdag (en zo nu en dan ook een andere dag) Tom. Hij volgt de Pabo. In de volgende Mheeninkjes zullen zij zichzelf voorstellen.

Project "Water" en waterexcursie

We zijn gestart met het project “water”. In de groep zijn we bezig met vragen als “Wat is water? Waar is water? Waterzuivering” enz. Ook worden er enkele proefjes gedaan.  
Hier is ook een uitje aan gekoppeld, namelijk op Safari in Zuidbroek. Gisteren hebben de Egels kunnen genieten van deze leerzame excursie. Ondanks het “water” uit de lucht, hebben de Egels een geslaagde excursie gehad.  
Op donderdag 14 september gaan de Muizen op excursie en op dinsdag 19 september zijn de Konijnen aan de beurt. Voor de Konijnen zijn wij nog op zoek naar vervoer. Wie wil er mee rijden en eventueel begeleiden? Als we het vervoer niet rond krijgen, gaan groep 4 en 5 op de fiets. Wie zou eventueel mee kunnen fietsen?    

Wat kunt u thuis doen met het project? 
Thuis kan er goed op dit onderwerp ingespeeld worden door bewust bezig te zijn met het waterverbruik. Gaat de kraan uit tijdens het tandenpoetsen? Hoe lang sta je onder de douche? Hoe vol gaat het bad en hoeveel water gaat er in het bad? etc.

Mag ik mij even voorstellen

Beste ouders van de Mheen,

Ik ben Ewout Dellemijn, 21 jaar en de vierdejaars student van de KPZ. Naast vier jaar student ben ik jarenlang druk geweest op Ares als coach en trainer van verschillende meiden- en jongensteams. Het laatste jaar van mijn studie heb ik ervoor gekozen om op de Mheen af te studeren. Ik sta daarom met veel plezier op de donderdag en de vrijdag voor de “Egels”. Naast deze twee dagen lesgeven zal ik op de woensdag bezig zijn met een onderzoek uit te voeren. Het onderwerp is nog niet gekozen en zal ik in samenspraak met Ruth vaststellen.

Tot op de Mheen!
Sportieve groeten,
Ewout Dellemijn

BovenBouwBezigheden

Kennismaking en Kamp

We zijn al in de 4e week van ons schooljaar. Wat gaat dat snel. De kinderen zijn inmiddels een beetje aan elkaar gewend. We hebben al veel gedaan en zijn bezig geweest om de groep waarin de kinderen zitten te leren kennen. Voor de 6e jaars is er natuurlijk een heleboel nieuw. Een nieuwe juf, Engels, ander lokaal en nieuwe kinderen. Een heleboel om je eigen te maken. Het lukt ze aardig goed, de meeste 6e jaars lopen hier in de bovenbouw nu ook vertrouwd rond.  

Kamp is natuurlijk de kers op de taart om elkaar beter te leren kennen. Volgende week, op 18 september, gaan we al. Naar een nieuwe locatie “de Aalbertshoeve” in Ermelo. Met een lange maar mooie fietstocht in het vooruitzicht hopen we natuurlijk op mooi weer! Na het kamp zullen we zeker verslag uitbrengen over hoe het is verlopen…De kampgroepjes zijn gisteren in de groep en via de mail bekend geworden. 

Om het kamp goed te laten slagen zijn we in alle bovenbouwgroepen met een kanjerkring bezig geweest. Wat verwachten we van elkaar om er een mooi kamp van te maken? Maar ook wat kan je zelf doen om het voor iedereen fijn te maken en wat hebben jullie van je leerkracht nodig. Hier kwamen mooie gesprekken uit voort. Er is een soort “wegwijzer” van gemaakt. Dit om de kinderen tijdens het kamp de “weg” te wijzen in gedrag. 

Op maandag 4 september was er een kennismakingsavond. In grote getalen kwamen jullie naar deze avond. Met z’n allen hadden we het lekker warm in het lokaal van de Bliksemboefjes maar er is heel veel informatie gegeven. Vooral over het kamp kwamen veel vragen. In de tussentijd zijn jullie met heel veel mailtjes bestookt en we hopen dan ook dat alles nu duidelijk is.  

Wij vinden het tot nu toe een mooie start van het schooljaar! 

Kinderopvang

TSO- nieuws

Dit schooljaar starten wij met een team van 17 vrijwilligers met de tussen schoolse opvang. (TSO)

De Vlindergroepen krijgen allemaal 2 vrijwilligers op de groep, om extra aandacht aan de jongste kinderen te geven.

Op dit moment hebben wij voor de basis voldoende vrijwilligers. Echter wil het nog wel eens gebeuren dat een vrijwilliger verhinderd is. Om die reden zijn wij dringend op zoek naar vrijwilligers voor een invalpoule  die,  indien nodig bij kunnen springen. Wie heeft interesse om ons team op basis van oproepkracht te komen versterken?

Wij proberen het overblijven voor de kinderen zo gezellig mogelijk te maken.  Daarom bieden wij naast het vrij buiten ook de mogelijkheden aan om binnen tot rust te komen. Om dit alles in goede banen te leiden en zoveel mogelijk één lijn met school te trekken hanteren wij ook tijdens de TSO opvang de geldende schoolregels.

Mochten er vragen zijn over de financiën adviseren u om contact op te nemen met het hoofdkantoor, 088-7500801.

Daarnaast  het verzoek van de TSO, om de kinderen zoveel mogelijk aan- en vooral ook af te melden als ze een keer niet komen overblijven, ook als ze ziek zijn of met een ander meegaan. Het afmelden kan via een klein briefje op school, appen of via de e-mail. In de Vlindergroepen en onderbouw komt ook een communicatie schrift te liggen voor als u vergeten bent het te melden, dit schrift is bedoelt om te leerkrachten te ontlasten. Als er geen briefje is van U van uw kind, op de dagen dat het vast is aangemeld en hij/zij wil bij een ander eten, dan geven wij geen akkoord.

Ons mailadres is: TSO-demheen@outlook.com

Per telefoon bellen of Appen: tel: 06-57824151

Bij vragen kunt u altijd mailen, bellen of appen, wij proberen zo snel mogelijk te reageren.

 

Met vriendelijke groet,

Irene Kuijpers-van der Does

Coördinator  TSO de Mheen

Telefoonnummer (kantooruren): 06-57824151

Nieuws vanuit de BSO de Toverhoed

Nieuwe medewerker 
Hallo allemaal, ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Esma Tanribuyurdu, ik ben 22 jaar en woon in Apeldoorn. Ik kom bij de BSO werken op de maandag, dinsdag en donderdag. Ik werk al 4 jaar bij het kindercentrum. Naast de BSO werk ik ook bij de TSO hier op school. Mijn hobby’s zijn voetballen (ik zit op zaalvoetbal) en leuke dingen doen met vriendinnen. Ik hoop dat wij samen een leuke tijd gaan hebben! Ik heb er zin in.  

Thema 
Op de BSO zijn wij bezig met het thema voeding.  We doen allemaal verschillende activiteiten waaronder: proeven, bakken, knutselen.  

5 Oktober  
Op 5 oktober wordt er gestaakt door juffen en meesters van basisscholen. Ook de Mheenschool doet hier aan mee. Wij bieden opvang aan op deze dag. Komt uw kind die dag extra aar de BSO, dan zijn er kosten aan gebonden. Wilt u aan de BSO medewerkers doorgeven of uw kind wel/niet komt.  

Afmelding
Komt uw kind niet naar de BSO, wilt u dit dan, het liefst zo snel mogelijk, via de mail of via het BSO-telefoonnummer doorgeven? Dat biedt de mogelijkheid dat andere ouders kunnen ruilen.  Telefoonnummer: 0634874098 Email: demheen@hetkindercentrum.nl 

Groetjes,
Farida, Erika, Marieke en Esma 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van ons bent of omdat u zich heeft aangemeld voor de nieuwsbrief.

De Mheen is onderdeel van Leerplein055